SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Stadsparken i Örebro - en av de vackraste i Europa

Publicerad 2020-08-13 / Uppdaterad 2022-02-02
Stadsparken är en grön oas i centrala Örebro där du kan promenera, fika, leka i lekparken, njuta av blommorna och se konserter från Stora scenen.

Stadsparken är en skön och välkomnande plats att promenera, jogga, sola, gå på konsert, picknick, leka, hämta inspiration eller njuta av lugnet i. Här finns även ett sommaröppet kafé vid stora scenen.

Stadsparken har utsetts till Sveriges vackraste park - och till och med Europas femte vackraste park. Här kan du njuta i de olika delarna, som var och en skapar sin särskilda känsla: Blomstergården, Rosengården, Magnolialunden, Rhododendronparken och Örtagården.

Närbild på en staty av en hjort.
Statyn Hjorten av Arvid Knöppel

Lekplatsen

Här finns en större lekplats med stora grönområden för alla med spring i benen. I närheten kan man också ta sig ett dopp i plaskdammen.

Stadsparkens scen

På Stadsparkens scen kan du njuta av underhållning av olika slag. Det finns även möjlighet att boka scenen för olika typer av evenemang.

Vita, klockformade blommor och rosa blommor i Stadsparken.
Blommor i Stadsparken i Örebro.

Stora holmen

I anslutning till parken ligger Stora Holmen som är barnens egen ö. Här finns allt från lilleputt-tåg, trafiklekplats med trampbilar, djur, minigolf och annat spännande för "knattar, knoddar och knyten". Till Stora Holmen kan du antingen promenera eller ta dig med roddfärjan Wiktoria från Stadsparken.

En vit fjäril sitter på ett grönkålsblad i en park.
En liten fjäril pausar på ett grönkålsblad.

Stadsträdgården

Stadsträdgården är en mötesplats där lugn och harmoni råder. I restaurangen kan du njuta av god lunch, stenugnsbakade pizzor och smarrigt fika. Efteråt kan du ta en skön tur i växthuset och utomhus i trädgården.

En ostkaka med gul blomma på toppen.
Fika på Stadsträdgården.

The Magic Forest

Under december månad 2021 förvandlades delar av Stadsparken till en magisk skog. Med 20 000 LED-lampor och konstnärliga dekorationer, lyste installationen The Magic Forest upp i vintermörkret. The Magic Forest återkommer även år 2022 och 2023, så välkommen att uppleva magin i Örebro då!

Fler tips på utomhusaktiviteter

Sörbybacken i bokstäver mellan två tallar.

Sörbybacken

Stadsnära äventyr för alla ”Äventyret är närmare än du tror”. En gammal klyscha som sällan är så sann som när det handlar om Sörbybacken. Nästan i city. Men ändå mitt…
Ett lektåg med barn omborg åker på en räls i en park.

Stora Holmen

Stora Holmen i Örebro är barnens egen ö. Sommartid kan du komma hit med hjälp av den lilla roddfärjan Wictoria från Stadsparken eller via bron från området vid universitetssjukhuset året…
Katrin27S

Gårdskaféer utanför Örebro

Att fika på ett gårdskafé är mer än bara kaffe, te och kaka. Det kan vara målet med en utflykt, en chans att smaka lokala råvaror och en stunds gemenskap…

Inspiration från andra kategorier

Utflykter

"Det vita slottet" - vackra Stjernsunds slott utanför Askersund

Utflykter

Smultrongården - drömmigt kafé och butik på landet

Utflykter

Toppfika och vildmarksvandring

Natur

Naturupplevelser i Örebro