SV
Svenska
Staden

Upplev studentstaden Örebro

Publicerad 2023-03-24 / Uppdaterad 2024-04-02
En liten storstad med nära till allt. Så är det! I Örebro tar det så gott som tio minuter en kvart, oavsett vart du ska. Med ett stort universitet, två partyöar mitt i stan och naturen runt knuten är Örebro en studentstad att räkna med.

Bli det du drömmer om

Jurist, lärare, kriminolog eller kanske måltidskreatör? På Örebro universitet finns inte mindre än 85 olika program och desto fler kurser. Oändliga möjligheter med andra ord! Förutom plugg bjuds här också på äkta studentliv. Kanske vill du gå med i en förening, träna på campusgymmet eller engagera dig i studentkåren?

I Örebro med omnejd finns även gott om YH-utbildningar och folkhögskolor. Spana till exempel in: 

Foka på studierna

Omväxling förnöjer, eller hur? Om du tröttnat på studentlyan finns det många ställen att hänga på när du behöver läsa. Förutom de mest givna, Universitetsbiblioteket och Stadsbiblioteket, finns det gott om mysiga fik med gratis wifi där du kan förena nytta med godsaker och skön omgivning. Ett annat hett tips är Congrego. Ett form av Campus mitt i stan där du kan plugga med utsikt över Svartån.

Mingla och nätverka

Vill du ta nästa steg och knyt nya kontakter? Är du inom det kreativa skrået är Creative house en hub att ha koll på. Går du i starta-eget-tankar kan STARTcentrum vara språngbräda. Är du ute efter ett extrajobb inom ditt studieområde? Kolla läget med Studentuppdrag på universitetet.

"Du är den lilla stora staden med de blå bergen i bakgrunden. Du är Fratelli med oxfilépasta och lemonad, en cocktail på Ingeborgs och en sallad på Mocca deli innan shoppingrundan på Köpmangatan. Du är cykelvägar över hela staden som tar dig precis dit du vill. Du är vacker och omhändertagen natur. Du är ett levande centrum där folk vill vara; umgås, kramas, skrattas. Du är att plugga på universitet, kugga på första tentan och känna hopplöshet. Du är att vilja värna om det som finns, men också förändra och utveckla det som fattas. Du är staden där jag fann nära vänner, som jag alltid hoppas ha nära."

Lovisa Stridh, tidigare student vid Örebro universitet

Ja, det är smart att välja Örebro! Kolla in fler anledningar på Smart moves webbplats.

Klubba loss

Två partyöar mitt i stan. Sveriges längsta torg, fyllt av uteserveringar. Mysiga cocktailbarer med personlig vibe. Det bubblar verkligen i Örebros uteliv och ställen för unga är inget det råder brist på. Här är några av studenternas favoriter:

Go live!

Örebro har alltid varit en musikstad och livespelningar är en given del i stadsmixen. Här kan du hitta allt från stora shower på Conventum Arena, till intima spelningar på stans minsta bar, Stå. I september varje år fylls stadens scener av hundratals artister på showcase-festivalen Live at Heart och på sommaren är det konserter under bar himmel som gäller i bland annat Wadköping, Brunnsparken och Humlehagen.

Käka gott

Kanske har Örebro rekord i flest hamburgerior per capita? Här är det i alla fall noll problem att få tag i en riktigt schysst burgare. Även asiatiska och italienska smaker finns det gott om. Spana in dessa favoriter:

Aktiv fritid

Klätta, skata, åk utför eller nöjesbada. När det kommer till att röra på sig finns alla möjligheter. Örebro rymmer många träningsanläggningar, simhallar och utegym. Till och med en golfbana, så gott som mitt i stan, finns. Med ett rikt föreningsliv, naturen ständigt nära och cykelleder vart du än ska är det inte svårt att få till en rolig och aktiv fritid.

Tre aktiva tips

Örebro skatepark

Örebro Skatepark är en oas mitt i stan som bjuder på skönt häng under sommarhalvåret. Med stora streetytor och flera bowls är det en av Sveriges mest uppskattade skateparker.

Sörbybacken

I Sörbybacken kan du åka utförsåkning eller cykla downhill. Här finns även träningstrappa, motionsspår, utomhusgym och höghöjdsbana.

Boulebar

På Slottsgatan hittar du den mysiga innergården där Boulebar håller till. Hit kan du ta med vännerna för en match på oblodigt allvar, följt av en fransk middag.