Spektakulära Svampen

Staden
Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2020-09-30
Det randiga vattentornet Svampen är Örebros mest kända byggnad. Här finns en restaurang, kafé, skybar - och förstås den legendariska svampsoppan!
Taggar:
#svampen

Svampen hör till Örebros mest populära sevärdheter och är dessutom en av de mest klassiska. Den 58 meter höga byggnaden är förmodligen Sveriges mest kända vattentorn och en välkänd Örebrosymbol.

Vid invigningen 1958 var Svampen det första svampformade vattentornet i världen. Den revolutionerande arkitekturen har fått många efterföljare både inom och utanför Sveriges gränser, bland annat i Saudiarabiens huvudstad Riyadh där det finns en exakt kopia (länk).

Ta hissen upp till utsiktsplattformen och njut av den magnifika panoramautsikten över stad, slätt, skog och Kilsbergens blå silhuett. Slå dig ner på restaurangen och botanisera bland läckerheterna på menyn. Missa inte den utsökta svampsoppan!

Upplev vackra Örebro från ovan och ät en god lunch på Svampen.

Örebroare
En tjej i rosa kappa och utsikt från Svampens skybar
Utsikten från Svampens restaurang.
Svampens restaurang erbjuder lunch och kvällsunderhållning.

Läs om Svampen

Reportage: Kungen och Svampen

"Den ska jag ha." Så lär kung Faisal bin Abdul Aziz ha sagt när han såg en bild på vattentornet i Örebro. Det här är berättelsen om hur en arabisk regents kärlek till nordisk betongbyggnadskonst ledde till att en kopia av Svampen byggdes i Mellanöstern.