SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Spektakulära Svampen

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2024-03-06
Det randiga vattentornet Svampen är Örebros mest kända byggnad. Här finns en restaurang, skybar och förstås den legendariska svampsoppan!
Taggar:
#Svampen

Svampen hör till Örebros mest populära sevärdheter och är dessutom en av de mest klassiska. Den 58 meter höga byggnaden är förmodligen Sveriges mest kända vattentorn och en välkänd Örebrosymbol.

Vid invigningen 1958 var Svampen det första svampformade vattentornet i världen. Den revolutionerande arkitekturen har fått många efterföljare både inom och utanför Sveriges gränser, bland annat i Saudiarabiens huvudstad Riyadh där det finns en exakt kopia.

Ta hissen upp till utsiktsplattformen och njut av den magnifika panoramautsikten över stad, slätt, skog och Kilsbergens blå silhuett. Slå dig ner på restaurangen och botanisera bland läckerheterna på menyn. Missa inte den utsökta svampsoppan!

Vad händer mer 58 meter upp? Jo, på Svampen arrangeras konserter, med den vackraste av utsikter. Fullständigt program finns på deras webbsida.

Ett bra sätt att upplev vackra Örebro är att luncha på Svampen och se vår vackra stad från ovan!

Örebroare

En tjej i rosa kappa och utsikt från Svampens skybar
Utsikten från Svampens restaurang.
Svampens restaurang erbjuder lunch och kvällsunderhållning.

Läs om Svampen

Reportage: Kungen och Svampen

"Den ska jag ha." Så lär kung Faisal bin Abdul Aziz ha sagt när han såg en bild på vattentornet i Örebro. Det här är berättelsen om hur en arabisk regents kärlek till nordisk betongbyggnadskonst ledde till att en kopia av Svampen byggdes i Mellanöstern.

Inspiration från andra kategorier

Staden

Wadköping

Natur

Cykla Hemfjärden runt

Natur

Sörbybacken