Natur och äventyr

Upptäck den trolska skogen i Tivedens nationalpark

Publicerad 2020-08-20 / Uppdaterad 2021-06-01
Tiveden är ett skogsområde som delas mellan Närke och Västergötland. Här är skogarna djupa, klipporna dramatiska och sjöarna trolska.

Tiveden är sagornas och myternas skog. Fallna klippblock bildar grottor, mossan ligger orörd och skogen får leva sitt liv. Här finner du också under en kort period den röda näckrosen i skogssjön Fagertärn.

I Tivedens nationalpark tror man sig finna vättar och andra väsen i den förtrollade skogen. Tidigt på morgonen sägs älvorna dansa och storlommens kan höras ljuda över sjöarna i sommarkvällen.

Finns det vättar och väsen i Tivedens nationalpark?

Upplev en riktig sagoskog som för tankarna till troll och älvor! Här kan du vandra i skogen och avsluta med ett bad vid den fantastiska stranden i Vitsand. Stanna kvar för att se solnedgången och få stranden för dig själv en stund.

Öreboare

Vandra, cykla eller rid genom en av Sydsveriges vildaste skogar och upplev kulturbygderna mellan Vättern och Värnen på samma gång. Bergslagsledens etapp mellan Tivedstorp och Stenkällegården går till exempel igenom nationalparken.

Kom ihåg att Tiveden är mer än bara nationalparken! Tips på vad du kan uppleva i Tivedenområdet kan du läsa på Visit Tiveden.

Fler naturupplevelser omkring Örebro

Gärdesgård vid en grön äng i Garphyttans nationalpark

Garphyttans nationalpark

Området är känt för sin kulturhistoria och blomsterrika ängar som är omgivna av en tät naturskog. Nationalparken består till största delen av de tidigare ägorna till Östra gården, som var…
Fika på Ässundets sommarkafé

Cykla Hemfjärden runt

Vilken är Örebros populäraste cykelled? De flesta skulle nog svara ”Hemfjärden runt”. Den 42 kilometer långa leden runt Hjälmarens västra del har i över trettio års tid bjudit örebroare och…
En kvinna med brunt hår i hästsvans och rosa huvtröja sitter på en klippa och tittar ut över utsikten med skog och ängar.

5 fina ställen som får dig att tappa hakan

Vandra runt Amboberget    Den 9 kilometer långa vackra vandringsslingan runt Amboberget  bjuder på mystiska grottor och fina utsiktsplatser. Grottan Frihetsportalen har en spricka som du till och med kan gå igenom –…

Inspiration från andra kategorier

Barnens favoriter

5 tips för busiga barn i Örebro

Strax utanför

Gör en tidsresa i Bergslagen

Staden

8 saker som sätter guldkant på din slowcation