fbpx

Paddla kanot i Örebro

Natur och äventyr
Publicerad 2020-08-13 / Uppdaterad 2021-02-15
Paddla kanot i Örebro län och upplev Bergslagens älvar, Vätterns skärgård och Kilsbergens karga skogssjöar. Hyr kanot i Örebro och börja äventyret!
Taggar:
#paddla

Paddla kanot i Örebro - från vilda forsar och mystisk natur till de lugnaste vatten utanför slottet!

Paddling på Svartån

Kanotlederna i Örebro län tar dig ut i Bergslagens djupa skogar och sträcker sig in ända i Värmland. De utmanar dig med vilda, teknikkrävande forsar eller låter dig sakta glida fram genom skogssjöar och magiska landskap. Kanotlederna är omväxlande och bjuder på vitt skilda naturupplevelser: från Vätterns skärgård till citypaddling förbi det magnifika slottet i Örebro.

Närmare 50 mil kanotled finns i och runt Örebro där du kan paddla kortare utflykter eller flera dagar med övernattning.                                 

Kanotuthyrning i Örebro

Här kan du hyra kanadensare och kajaker i Örebro:

Kanotuthyrning utanför Örebro

Här hittar du en lista på kanotuthyrare utanför centrala Örebro.

Paddla förbi Wadköping på Svartån och se Örebro från vattensidan.

Paddla på Svartån genom Örebro

Svartån är en 8 mil lång kanotled från sjön Ölen i Värmland till Örebro. Leden startar sin sträckning i en av Kilsbergens karga skogssjöar. Den passerar de fisk- och fågelrika sjöarna Toften och Teen på väg mot de vildmarkspräglade sumpbarrskogarna norr om Skagerhultsmossen. Därefter rinner ån fram genom ett omväxlande småkuperat kulturlandskap i Kilsbergskanten innan den svänger mot öster ut över den flacka Närkeslätten.

Tips på kanotturer med övernattningar

Svartån är lättpaddlad och bra för dig som inte är så van. En lämplig tvådagarstur kan starta vid Stockåsbron med övernattning vid rastplatsen Lekeberga—Sälven och vidare in till Örebro. För en paddeltur med två övernattningar kan du istället starta vid Svartå Herrgård.

41 mil kanotled runt knuten från Örebro

I Bergslagen finns det flera vackra älvar och åar som lockar paddlare från när och fjärran. Svartälven är den längsta och startar i Värmland, medan Nittälven är smal och kringelikrokig. Vildmarken är ständigt nära då älven rinner genom väglöst land. Rastälven tar dig genom små skogssjöar och Järleån tar dig förbi Sveriges äldsta järnvägsstation. Flera av dessa kanotleder lämpar sig väl för nybörjare och familjer på äventyr. Välkommen att paddla kanot i Örebro!

Resebloggaren tipsar

Resfredag paddlade kajak på Svartån

"Mindre än två timmar efter jag kliver på tåget på Stockholms central är jag framme i Örebro. Jag får se det omtalade slottet och får min beskärda del av stads- och kulturliv, men jag vandrar också i Kilsbergens skogar, cyklar runt på slättlandskapet vid sjön Tysslingen och paddlar kajak på Svartån ut mot Hjälmaren."