SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Oset och Rynningeviken - örebroarnas oas

Publicerad 2020-08-11 / Uppdaterad 2024-03-11
Kilsbergen i väster. Hjälmaren i öster. Bergslagsskogarna i norr. I Örebro är naturen alltid nära. Men aldrig är den så nära som Oset och Rynningeviken.
Taggar:
#naturreservat

Populärt bland fikasugna frilufsare

Naturreservatet vid Svartåns utlopp i Hjälmaren ligger bara en långpromenad eller cykeltur från Örebro city. Här finns raststugor, grillplatser och fågeltorn. Vintertid är det ett fint ställe att åka skridskor och spark på. Dessutom går grillplatserna varma för korvsugna helgfirare!

En långhårig kalv på grönbete.
Kalv av rasen Highland cattle. Foto: Kenny Floren

Från brokig baksida till örebroarnas oas

Men det som idag är en stadsnära oas har en minst sagt brokig historia. Området uppstod på 1800-talet då Hjälmaren sänktes nära två meter. Tanken var att skapa ny jordbruksmark, men skördarna blev magra och marken började snart växa igen. Oset, söder om ån, fick ett rikt fågelliv, något som upptäcktes av ornitologen Erik Rosenberg. Och redan på 1940-talet skapades naturreservatet.

På norra sidan var det desto tristare. Här anlades allt från ett militärt övningsområde till industriområden och till och med en soptipp. Från början av 1990-talet och tjugo år framåt genomfördes en stor restaurering av landskapet. Marken sanerades och nya våtmarker, betesmarker och ängar skapades. Örebros fula bakgård förvandlades till ett attraktivt utflyktsmål!

Blå himmel och blått vatten vid naturreservatet Oset och Rynningeviken.
Promenadslingor och pausställen finns det gott om. Foto: Gunn-Viol Kattilakoski

Stadsnära friluftsliv - året om

Idag har området har en vacker och omväxlande natur med ett rikt fågel- och växtliv. För besökaren finns raststugor, grillplatser och utflyktspunkter. Här finns också cykel- och promenadvägar och tre raststugor; Venastugan, Rävgångsstugan och Erik Rosenbergs stuga där du gå in för att äta, fika eller värma dig.

Vill du avnjuta något än mer delikat än den egna matsäcken kan du besöka Stora Hjortstorps gård eller Naturens hus, båda med med café och restaurang. Perfekt för värmande mys efter en skön vinterpromenad. När isen har frusit på sjön, plogas skridskobanor och det finns möjlighet att hyra såväl skridskor som sparkar.

På naturkartan.se finns vägbeskrivning och karta.

Många personer njuter av en fin dag på skridskoisen.

Fler naturupplevelser i Örebro

Cykla i Örebro - 11 härliga utflykter

Cykla med vind i håret och härligt flow i tramporna – ett perfekt sätt att upptäcka mer av Örebro! Här kommer 11 tips på cykelleder i och omkring Örebro.
Gärdesgård vid en grön äng i Garphyttans nationalpark

Garphyttans nationalpark

Garphyttans nationalpark ligger utanför Örebro och är känd för sin kulturhistoria och blomsterrika ängar. Än idag sker naturvård enligt gamla traditioner.
Ett mindre kryssningsfartyg med passagerare ombord.

Båtturer på Hjälmaren - 2024

Upplev Sveriges fjärde största sjö med en båttur ut på det böljande blå. Åk med en turbåt i sommar för att njuta av Hjälmaren!