SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Oset och Rynningeviken - örebroarnas oas

Publicerad 2020-08-11 / Uppdaterad 2021-05-25
Oset och Rynningeviken är två populära naturreservat nära centrala Örebro. Här finns raststugor, grillplatser och fågeltorn. Vintertid är det ett fint ställe att åka skridskor på.

Kilsbergen i väster. Hjälmaren i öster. Bergslagsskogarna i norr. I Örebro är naturen alltid nära. Men aldrig är den så nära som Oset och Rynningeviken. Naturreservat vid Svartåns utlopp i Hjälmaren ligger bara en långpromenad eller cykeltur från Örebro city.

En långhårig kalv på grönbete.
Kalv av rasen Highland cattle. Foto: Kenny Floren

Från brokig baksida till örebroarnas oas

Men det som idag är en stadsnära oas har en minst sagt brokig historia. Området uppstod på 1800-talet då Hjälmaren sänktes nära två meter. Tanken var att skapa ny jordbruksmark, men skördarna blev magra och marken började snart växa igen. Oset, söder om ån, fick snart ett rikt fågelliv, något som upptäcktes av ornitologen Erik Rosenberg. Redan på 1940-talet skapades här ett naturreservat.

På norra sidan var det desto tristare. Här anlades allt från ett militärt övningsområde till industriområden och till och med en soptipp. Från början av 1990-talet och tjugo år framåt genomfördes en stor restaurering av landskapet. Marken sanerades och nya våtmarker, betesmarker och ängar skapades. Örebros fula bakgård förvandlades till ett attraktivt utflyktsmål!

Blå himmel och blått vatten vid naturreservatet Oset och Rynningeviken.
Promenadslingor och pausställen finns det gott om. Foto: Gunn-Viol Kattilakoski

Stadsnära friluftsliv - året om

Idag har området har en vacker och omväxlande natur med ett rikt fågel- och växtliv. För besökaren finns raststugor, grillplatser och utflyktspunkter. Här finns också cykel- och promenadvägar och tre raststugor; Venastugan, Rävgångsstugan och Erik Rosenbergs stuga där du gå in för att äta, fika eller värma dig.

Vill du avnjuta något än mer delikat än den egna matsäcken ligger Naturens hus med café och restaurang i områdets västra del. Perfekt för värmande mys vid brasan efter en skön vinterpromenad. När isen har frusit på sjön, plogas skridskobanor och det finns möjlighet att hyra såväl skridskor som sparkar.

På naturkartan.se finns vägbeskrivning och karta.

Många personer njuter av en fin dag på skridskoisen.

Fler naturupplevelser i Örebro

Vita blommor i förgrunden, en sjö och äng i bakgrunden.

Cykla i Örebro

Cykla med vind i håret och härligt flow i tramporna – ett perfekt sätt att upptäcka mer av Örebro! Cykelslingorna i och omkring vår stad tar dig ut i den…

Äntligen vinter!

Två mil utanför Örebro ligger Ånnaboda naturreservat och friluftsområde, mitt i Kilsbergens blånande berg. Från utsiktsplatserna har du en vacker utsikt över Närkeslätten och vintertid finns fina spår att skida…
Vita svanar står i brun vass.

Tysslingen - den magiska svansjön

Svansäsongen är februari och mars, men året om kan man kika på många fåglar. Tysslingen är förmodligen mest känd för alla sångsvanar som rastar på sjöns strandängar under februari och…