SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Vandra i Örebro

Publicerad 2021-08-18 / Uppdaterad 2024-02-13
Planerar du att vandra i Örebro? Då har du många fina upplevelser framför dig! I och omkring Örebro finns många olika vandringsleder med varierande längd. Här får du tips på vandringskartor och massa inspiration inför din vandringstur.

I Örebro är naturen nära. Med de centrala delarna som utgångspunkt finns naturen nära till hands. Vandringar i Örebro bjuder på det mesta: Kilsbergens blånande berg, Hjälmarens stilla vatten, Tivedens trolska skogar och Bergslagens kulturhistoriska hyttor. Vandringsleden Bergslagsleden slingrar sig som en pulsåder genom hela Örebro län och är populärt för alla typer av vandrare.

En person vandrar i en höstfärgad skog.

1 kilometer: Göljestigen

Göljestigen är en vandringsled som följer Göljebäcken. Längs leden kan du bland annat se Kilsbergens högsta vattenfall! Göljestigen kan vandras i olika varianter, beroende på om du vill gå 1, 2 eller upp till 6 kilometer. Det är en populär led för barnfamiljen som passar som en utflykt med medhavd fika eller lunch.

2 kilometer: Örebro slott–Wadköping tur och retur

Visst kan man vandra även i stadsmiljö! Från Örebro slott till Wadköping och tillbaka är det 2 kilometer. Gångstråket går längs Svartån och passerar både Stadsparken och Stora holmen.

3 kilometer: Dovrasjöadalen

I Dovrasjödalen kan du vandra runt en, två eller tre sjöar. Sträckan runt den första sjön är 2,3 kilometer. Från parkeringsplatsen norr om Dovrasjödalen är det en dryg kilometer fram till norra Dovrasjön, så total vandringssträcka blir lite över 3 kilometer.

4 kilometer: Mariedammsleden

Mariedammsleden är en vandringsled i lätt kuperad terräng på 4 km (som också kan förlängas och då bli 9 km). Den startar och slutar vid Trehörnings masugn i Mariedamm och går genom delar av Lerbäck, som är en av landets äldsta bergslag.

5 kilometer: Rundslinga i Ånnaboda

I naturreservatet Ånnaboda i Kilsbergen finns mäktiga bergsbranter, gammal barrskog och fina bad- och rastplatser. Här finns tre olika rundslingor, bland annat en på 5 kilometer som startar vid campingplatsen.

6 kilometer: Vandra på Vinön

Vandringsleden på Vinön går förbi gravfält, kulturlanskap och den fina badplatsen Stenrösviken. Missa inte Vinöns värdshus för vällagad och god mat! Från färjeläget, längs den västra stranden, till badplatsen och åter längs bygatan är leden lite över 6 kilometer.

Här kan du läsa mer om Vinön!

7 kilometer: Ånnaboda-Suttarboda

Bergslagsledens kortaste etapp bjuder på det branta Falkaberget, inristade visdomsord från Dag Hammarskjöld och en vacker utsikt över skogen och Falkasjön.

8 kilometer: Angsjöleden i Karlskoga

Angsjöleden går runt skogssjön Angsjön i Karlskoga, med start och mål vid Valåsen. Gå efter de gula markeringarna som finns på träd och stenar vid stigen. Det finns två rastplatser med eldstäder längs leden.

9 kilometer: Rundslingan Digerberget

Vandringen runt Digerberget går genom vacker natur och spännande gamla hyttområdet i Pershyttan. Det är en relativt lättvandrad tur som bjuder på många fina, historiska platser.

10 kilometer: Blankhult-Ånnaboda

Denna etapp går längs Kilsbergskanten och passerar fyra naturreservat och Kilsbergsstugan i Tomasboda (där det även finns ett vindskydd). Kom ihåg att ta en höghöjdsselfie på Tomasbodahöjden, som är Kilsbergens högsta punkt!

Fler tips på naturupplevelser

En kvinna med brunt hår i hästsvans och rosa huvtröja sitter på en klippa och tittar ut över utsikten med skog och ängar.

5 fina ställen som får dig att tappa hakan

Högt upp i luften och långt ner bland gruvorna. För den fartfyllde och för den fikasugna. Här är tips på äventyr som tar dig till magisk natur och vackra utkiksplatser.
Gärdesgård vid en grön äng i Garphyttans nationalpark

Garphyttans nationalpark

Garphyttans nationalpark ligger utanför Örebro och är känd för sin kulturhistoria och blomsterrika ängar. Än idag sker naturvård enligt gamla traditioner.
Ett utebord med lila blommor och porslin.

3 tips på lantliga kaféer och utflykter i naturen

Strax utanför Örebro finns de vackraste upplevelserna. Här är våra tips på utflykter som både passar de fikasugna och de naturnyfikna!
Lummig skogsparti med mossa, stenar, träd och stigar som skiftar i orange och gult solljus.

Upptäck den trolska skogen i Tivedens nationalpark

Tiveden är ett skogsområde som delas mellan Närke och Västergötland. Här är skogarna djupa, klipporna dramatiska och sjöarna trolska.
En person i stickad tröja plockar svamp.

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

I Örebro finns många naturreservat, en del är mer välkända än andra. Här tipsar vi om 3 lite mindre kända - men väldigt fina - naturreservat.
Blå himmel och blått vatten med tussar av vass.

Oset och Rynningeviken - örebroarnas oas

Stadsnära friluftsliv - året om. Oset och Rynningeviken är två populära naturreservat nära centrala Örebro. Här finns raststugor, grillplatser och fågeltorn.