Stadsparken

stads_lekpark_JC.jpg
Stadsparken_fotoThereseAndersson_HeartAndSoul.jpg (1)

En oas mitt i Örebro

Stadsparkens skapar med sina olika delar en perfekt plats för att strosa, jogga, sola, gå på konsert, picknik, leka, hämta inspiration eller helt enkelt bara vara i. Det finns även ett åretruntöppet café vid stora scenen.

Stadsparken har utsetts till Sveriges vackraste park och Europas femte vackraste park.

......................................................................................................................................................................................................

   

Adress
Floragatan 1

Webbplats

......................................................................................................................................................................................................

Stadsparkens lekplats
I stadsparken finns en lekplats som är en av de större i staden och fungerar som ett utflyktsmål för både förskolor och barnfamiljer. I anslutning till lekplatsen finns det möjlighet att solbada och ta sig ett dopp i plaskdammen.

Stadsparkens scen
På Stadsparkens scen kan du njuta av underhållning av olika slag. Det finns även möjlighet att boka scenen för olika typer av evenemang.

Stora holmen
I anslutning till stadsparken ligger Stora holmen som är barnens egen ö. Här finns allt från lilleputt-tåg, trafiklekplats med trampbilar, djur, minigolf och annat spännande.
Till Stora holmen kan du antingen promenera eller ta dig med roddfärjan Wiktoria från Stadsparken.

Stadsträdgården
Stadsträdgården med tillhörande växthusanläggning skapar med sin unika miljö ett lugn och en harmoni hos människor och har kommit att bli en mötesplats. Här kan du äta, fika och vandra runt inne i växthusen och ute i trädgården.
www.stadstradgarden.nu

Blomstergården
I Blomstergården kan du finna inspiration till såväl trädgård som balkonglåda. Här kan du uppleva vårblomningen och sedan sommarens alla blommor där alla växter tydligt är skyltade med sina namn.

Rosengården
1997 invigdes Rosengården där du idag hittar ett 90-tal olika sorters gammaldags rosor och ett 70-tal moderna sorter. Allt från lågväxande, marktäckande- till floribunda- och storblommiga rosor. I pergolan växer ett 10-tal klängrosor men också olika klematis, kaprifol och pipranka.

Tematrädgård i Magnolialunden
1999 invigdes tematrädgården som består av flera trädgårdsrum. Ett vårrum som utgörs av en gräsyta med olika vårlökar och ett gammalt päronträd, engelska rabatterna som är fyllda med perenner, ett annat rum innehåller japaninspirerad trädgård med en liten damm och paljettgången med perenner i olika färger mm. Anläggningen är även omgiven av olika sorters magnolior.

Rhododendronparken
I Rhododendronparken finns ett 40-tal rhododendron- och azaleasorter samt perenner. Av träden utmärker sig Nothofagus antarctica, sydbok, och en Metasequoia glyptostroboides, kinesisk sekvoja. Det finns även flera andra arter av barrträd. Rhododendronparken ligger i anslutning till Stadsparken, vid övergången till Skytteparken.

Örtagården
1998 invigdes Örtagården med ett 100-tal olika örter. Här hittar du även Kajsa Warg-statyn av konstnären Kajsa Mattas, samt en liten fontän i sten. Örter har sedan flera hundra år använts till bland annat kryddning, hudvård och medicinalväxter.

Vattendraget
Vattendraget är utformad av bildkonstnären Helge Lundström och består av en damm med ett litet vattenfall, kantiga stenar och olika växter. Helge Lundström har designat ett 70-tal offentliga anläggningar runt om i landet.

 

Visa stor karta