SV
Svenska
Utflykter

3 miniatyrvärldar i Örebrotrakten

Publicerad 2022-03-17 / Uppdaterad 2024-05-24
Miniatyrer har fascinerat människan i alla tider. I Örebrotrakten finns tre lilleputtvärldar, alla med järnvägen i centrum. Världar där du kan förlora dig i skickligt skapade avbilder av verkligheten och upptäcka detaljer som berättar sina egna historier.

Ett Hallsberg i miniatyr 

När det handlar om tåg, var är då lämpligare att börja än i Hallsberg? I anslutning till Bergööhuset finns en jättelik miniatyrvärld av Hallsbergs bangård med omgivningar. Modellen byggs ut hela tiden och kommer att vara 50 meter lång och en av de största i landet när den är färdig. Detaljrikedomen är enorm, du kommer omedelbart att känna igen dig – inte minst eftersom det område där modelljärnvägen finns är med på modellen! Järnvägen är öppen sommartid och enstaka lördagar övriga året.

Mälardalen i Örebro 

I Tekniska kvarnen i Örebro finns Mälardalen som miniatyrvärld i jätteformat. Den skapades i samband med att Mälarbanan invigdes 1997 och tar dig till Örebro, Arboga, Köping, Enköping och andra platser utmed banan. Totalt visar över 120 meter spår och gott om små scener, allt från betande kossor, vindsnurror, bilar och röda stugor till detaljerade avbilder av stationerna utmed sträckan.  

Men Tekniska kvarnen är mycket mer än bara modelljärnvägen. Den gamla kvarnbyggnaden i Karlslund rymmer tillräckligt med aktiviteter för att hålla hela familjen sysselsatt i många timmar! 

Kungariket i Kungsör 

Ett snäpp längre går miniatyrvärlden Miniature Kingdom i Kungsör. Den 170 kvadratmeter stora kungariket består av en modelljärnväg som är uppbyggd i en miniatyrvärld, från Boden i norr till Mälardalen i söder. Globen, Stadshuset och andra miljöer från huvudstaden samsas med Steam Hotel, skrapan och andra delar av Västerås, Gävle, Eskilstuna för att bara nämna några av städerna på modellen. Är du skarpögd kan du dessutom hitta ingen mindre än Leif GW Persson som inspekterar en brottsplats!

Örebro då? Jo, under 2023 byggdes staden färdigt. Wadköping är på plats och likaså en exakt replika av Örebro och Svampen. Det lilla kungariket har öppet helger och sommartid.

Modelljärnvägen i Hallsberg byggs ut och ska bli hela 50 meter lång.

Mer inspiration

Två barn, en flicka och en pojke, står med käpphästar mot en stenvägg.
Barn

11 småbarnsvänliga tips i Örebro

Semesterdags med familjen i Örebro? Lek, bus och upplev Örebros klassiska sevärdheter med de allra yngsta i familjen.
En gul villa i trä sedd från sidan.
Utflykter

Konst och kultur på Bergööska huset i Hallsberg

Det kulturminnesmärkta Bergööska huset ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg. Här finns Bergöövåningen med konst av bland annat Carl och Karin Larsson.
StoraHolmen-omslag1
Barn

11 ställen i Örebro för barn med spring i benen

Vill du hitta på något kul utomhus med barnen i Örebro? Då har du kommit rätt! Här tipsar vi om roliga aktiviteter för alla med spring i benen.
Uppstoppad älg och hjort på museum.
Staden

Besök Biologiska museet i Örebro

Få känner till det och det är inte lätt att hitta. Biologiska museet är förmodligen Örebros mest udda museum.