SV
Svenska
Barn

11 småbarnsvänliga tips i Örebro

Publicerad 2020-08-21 / Uppdaterad 2024-05-24
Semesterdags med familjen i Örebro? Här har vi tipsen för er! Lek, bus och upplev Örebros klassiska sevärdheter - anpassade för familjens allra yngsta.

1. Spöket Laban på Örebro slott

I Örebro finns ett riktigt slott med vallgrav mitt i staden. Omgiven av Svartån, som skulle stoppa fienderna att komma in, har slottet stått stadigt sedan 1300-talet. Idag finns varken riddare eller Törnrosor på slottet – men Spöket Laban har flyttat in! Laban går omkring och hälsar på slottets gäster med jämna mellanrum under sommaren. Datum, tider och massor av annan bra information finns på slottets webbplats.

Hälsa på Spöket Laban på Örebro slott.

2. Tidsresa för barn i gamla kvarteren i Örebro 

Wadköping är inte bara en resa tillbaka i tiden – det är också ett roligt ställe för utomhuslek. Här finns Lekladan där du är välkommen att prova på olika sysslor som de gjordes ”förr” – tova ull, kärna smör, mala kaffe, tvätta med tvättbräde och klappträ, hugga ved, piska och skura trasmattor, spela kula, rulla tunnband och mycket mer. I Cajsa Wargs museum kan ni lukta på hemliga kryddor och börjar orken tryta är Wadköping även en perfekt plats för glassfika.

Två röda timmerhus och två cyklister.
Wadköpings vackra kvarter är en resa i tiden.

3. Lek och plask i Stadsparkens lekplats

Precis bredvid Wadköping ligger Stadsparken med en stor, nybyggd lekmiljö. Här finns en spraypark (vattenlekplats) med varianter på fontäner och duschar, samt en stor klätterställning och små lekhus som kallas lilla Wadköping. Och givetvis gott om plats för picknickfilten! Strax intill ligger också kaféet Ice cream & coffee som har öppet varje dag under sommaren.

4. Bad och bus på Gustavsvik

Lost city är badäventyret i djungeln med anakondor och orkaner som ger pirr i magen på hela familjen – vi lovar! Äventyrsbadet på Gustavsvik har flera stora åkattraktioner, roliga skattjakter och kluriga uppdrag som passar alla åldrar. Minigolf i äventyrlig tappning, skattjakt och sommarscen - du vet väl att utöver bad och bus finns massor av andra saker att göra på Gustavsviks camping?

En gul vattenrutschkana och en hängbro av rep syns ovanifrån. Två barn leker och springer.
Upplevelser i vattenvärlden på Lost City.

5. Experimentverkstad på Tekniska kvarnen

I närheten av den fina herrgården Karlslund ligger Tekniska kvarnen, ett experimentcentrum för barn som vill testa och lära sig mer om elektricitet. Museet ligger i en gammal kvarn och har stora grönområden runtomkring. Perfekt utflykt för alla barn med myror i brallan!

Ett sandfärgat hus med röda detaljer på fönstren. Huset ligger intill en väg med träd och buskar runtomkring.
Tekniska kvarnen i Karlslund.

6. Det gröna Örebro för barn

Väl vid Karlslunds herrgård med trädgård, låt barnen upptäcka Barnens trädgård. Här får alla springa av sig och leka kurragömma i långa tunnlar eller gå på upptäcktsfärd i den långa häcklabyrinten.

En kvinna med två små barn i en trädgård. Hon har handen på ett stort leksaksäpple.
Barnens trädgård i Karlslund

7. Gå Lilla vandringsslingan vid Ånnabodasjön

Här får de allra minsta äventyrarna vara med och upptäcka skogsmulles barnvagnsvänliga vandringsslinga med massor av roliga frågor och tips om naturen längs vägen. Slingan ligger i nära anslutning till vattnet, och när ni är färdiga kan ni slå er ner för en grillkväll eller dopp i sjön.

En skylt med information om barnvandring i skogen.

8. Äventyra i Varbergaskogen

Varbergaskogen ligger som ett grönt hjärta mellan bostadsområdena Varberga, Oxhagen, Björkhaga och Mellringe. I och runt skogen finns flera spännande lekmiljöer. Lek er från plats till plats och få en härlig skogspromenad på köpet. Sagostigen, Tarzandjungeln och Myrans lekplats är bara några av de äventyrliga aktiviteter ni kan upptäcka tillsammans. I skogen får ni heller inte missa att leta efter målade stenar, träskulpturer och annat kul.

Myrans lekplats. Foto: Susanne Flink

9. Tåg och karuseller på Stora Holmen

Stora Holmen, som ligger mitt emot Wadköping på andra sidan Svartån, är ett lekparadis för de minsta. Sommar tid finns bland annat Lilleputt-tåget och andra roliga saker, som minikaruseller och liten lantgård med djur.

10. Leos Lekland

Springa, klättra, hoppa, leka, busa... På Leos Lekland finns spindeltorn som utmanar smidigheten, vattenfall som ger pirr i magen och en vulkan som kräver klätterskills. Leos är ett uppskattat lekland bland stora och små barn som gillar att röra på sig. För de allra minsta finns "mini world", ett lekdjungel i miniatyr. Lika kul som den stora djungeln, men anpassat till lite mindre äventyrare.

11. Utflyktsdag med glass

Vad är väl en utflykt en varm sommardag utan glass? Vi har listat en massa goda glassar i hela Örebro - och lite till. Ta en kik på vår glasskompass och njut av svalkande sötma i solen.

Fler barnvänliga tips i Örebro

Young friends playing air hockey game
Barn

11 fartfyllda inomhusaktiviteter i Örebro

Det finns inget dåligt väder… Faktiskt! Listan på kul inomhusaktiviteter i Örebro är lång och omväxlande. Boka med kompisar och familj och ha en skoj dag tillsammans.
Ett miniatyrlok med vagnar står på spåret.
Utflykter

3 miniatyrvärldar i Örebrotrakten

Miniatyrvärldar har fascinerat människan i alla tider. I Örebrotrakten finns tre lilleputtvärldar, alla med järnvägen i centrum.
En äldre kvinna i ljusblå klänning spelar minigolf och ska precis putta bollen mot hålet.
Barn

Spela minigolf i Örebro

Minigolf är en perfekt aktivitet för både stora som små! Utmana dig själv eller någon annan i en runda. Hur många hole-in-one kan du få på?
Headerbild artikelsida (3)
Barn

5 museer för nyfikna barn

Barnasinne har inte med ålder att göra. Här kommer fem tips på museer i Örebrotrakten som passar nyfikna i alla åldrar!
Staden

Wadköping

Wadköping är ett friluftsmuseum i Örebro med hantverksbutiker, restaurang, bageri, kafé, museum och historiska vackra miljöer. Öppet året om.