SV
Svenska
Utflykter

9 plånboksvänliga vintertips

Publicerad 2023-01-18 / Uppdaterad 2024-04-24
Det behöver inte kosta för att smaka. Här kommer ett gäng tips för att uppleva Örebros vintersäsong med liten budget. Vad sägs om att se stan från ovan, fylla på det kulturella kontot eller ta en svängom på isen?

Njut av utsikten

Inget slår en riktigt vacker utsikt, gärna om solen är på väg upp eller ner och färgar landskapet i rosaskimrande toner. Här är tre tips på utsiktsplatser som ger svindlande vyer:

Rusakulan

Maffiga höjder och magnifika vyer får du från Rusakulan. Utsiktsplatsen i Kilsbergen mäter 265 meter över havet. Molnfria dagar kan du se stora delar av Närke, men även glimtar av Västmanland och Östergötland. Så packa termosen och njut av fika with a view!

Svampen

Svampen hör till Örebros mest populära sevärdheter och är dessutom en av de mest klassiska. Den 58 meter höga byggnaden är förmodligen Sveriges mest kända vattentorn och en välkänd Örebrosymbol. Ta hissen upp till utsiktsplattformen och njut av panoramautsikten över stad, slätt, skog och Kilsbergens blå silhuett.

Kvarntorpshögen

Kvarntorpshögen är ett unikt industriminne som idag är ett populärt utflyktsmål med fin utsikt. Här finns både den konditionsutmanande "Trappan" och det fina skulpturområdet ”Konst på Hög”.

Fyll på kulturkontot

Njut av kultur och upptäck våra kulturskatter i Örebro! Flera av dem är dessutom gratis, till exempel:

Den offentliga konsten

Ta med dina närmaste på en konstrunda och njut av målningar, skulpturer och installationer på Örebros gator och torg. Här finns över 200 konstverk att upptäcka - allt från klassiska statyer till moderna skulpturer och muraler - helt gratis.

Örebro läns museum

Upplev konst och historia på Örebro slott. Här hittar du Örebro läns museum med fyra utställningar:

  • Boom i bergslagen
  • Möjligheternas spegel, sinnenas begär
  • Slottshistoriska modeller
  • Barnet i tornet

På helgerna hålls öppna visningar som inte kostar något – spana in utbudet och programmet här. Museet har även en egen app med guider, quiz, tipspromenader och mycket annat intressant. Den är gratis att ladda ner och finns för både iPhone och Android.

Örebro konsthall

Inspireras och få nya perspektiv! I det tidigare Riksbankshuset, i det nya Kulturkvarteret, hittar du Örebro konsthall. En mötesplats som strävar efter låg tröskel och konstnärlig höjd. Här står den samtida konsten i fokus, alltid med spännande punkter på programmet. Kolla in vad som händer just nu.

Vintersporta

Kläder efter väder och en ryggsäck med mumsigt fika. Nu är du redo att utforska Örebros vinterutbud. Skidor, skrillor eller pulka - vad är din cup of tea?

Längdskidåkning

Om snön trots allt inte lyser vit utan med sin frånvaro finns ändå tröst för den som längtar ut till spåret. Ett upp till tre kilometer långt konstsnöspår tillfredsställer den mest skidsugne större delen av säsongen. Här hittar du spårkartor och aktuell information om snöläget. 

Skridskor

Ge dig ut på hal is! Att åka skridskor är en kul aktivitet för både stora och små. Vid lägre temperaturer är en tur på Hjälmaren ett måste. Men möjlighet till en svängom på isen finns även inomhus. På Trängens IP och Behrn Arena erbjuds allmänhetens åkning. Läs mer på Örebro kommuns webbsida.

Pulka

Pirret i magen och suset i snön. En perfekt sluttning och gofika mellan åken. Visst är det härligt att leka loss i pulkabacken? Oavsett om stjärtlapp, snowracer eller pulka är din grej, hoppas vi du hittar riktigt bra pulkabackar i Örebro. Här tipsar vi om flera backar som kan locka fram det där speciella ”pulkapirret”.

Mer inspiration

Spektakulära Svampen

Svampen hör till Örebros mest populära sevärdheter. Den 58 meter höga byggnaden är förmodligen Sveriges mest kända vattentorn.
offentlig-konst-örebro-3

Offentlig konst i Örebro

Ta med dina närmaste på en konstrunda i stan och njut av målningar, skulpturer och installationer på Örebros gator och torg.
Två barn med orangea hjälmar åker på en röd pulka.

Pulkabackar i Örebro

Tips på pulkabackar i Örebro. Läs om var det finns barnvänliga backar för att åka pulka, snowracer eller bara att leka loss i snön!
Mojligheternas-webb

Örebro läns museum

Örebro läns museum har rötterna i en förening som bildades redan 1856. Sedan dess har det hänt mycket och museet har följt med i tiden.
En kvinna med brunt hår i hästsvans och rosa huvtröja sitter på en klippa och tittar ut över utsikten med skog och ängar.

5 fina ställen som får dig att tappa hakan

Högt upp i luften och långt ner bland gruvorna. För den fartfyllde och för den fikasugna. Här är tips på äventyr som tar dig till magisk natur och vackra utkiksplatser.