SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Mat & dryck

Drycker med smak av Örebro

Publicerad 2022-04-04 / Uppdaterad 2024-03-04
Skål! För att verkligen lära känna Örebro, ska du fokusera på vad du har i glaset. Det är nämligen där du kan hitta många av Örebros goda, lokala och småskaligt tillverkade smaker. Innovativ kombucha, vågat smaksatt öl och traditionell gin är några av Örebros dryckessmaker. Men det finns många fler. Här tipsar vi om drycker med smak av Örebro.
Taggar:
#dryck #kaffe #öl

Öl

Bryggerikulturen är stark i Örebro och här finns flera intressanta mikrobryggerier som erbjuder bryggeribesök, provsmakningar och möjlighet att brygga ditt eget öl. På många restauranger och pubar i staden finns även ett brett utbud av lokala sorter i utbudet. Gillar du öl rekommenderar vi Örebro ölhall, En trappa upp och Stallyktan, som har bra utbud av olika lokala ölsorter.

Läs mer om ölstaden Örebro

Ölstaden Örebro

I Örebro finns mikrobryggerier som erbjuder bryggeribesök, provsmakningar och chans att brygga ditt eget öl. Besök lokala bryggerier och hitta din favorit!

Kombucha

Har du också fastnat för den bubbliga, lätt syrliga drycken kombucha? Då är du inte ensam! Hej Kombucha brygger egen kombucha i olika smaker i sitt bryggeri i Lindbacka bruk. Du kan köpa Hej Kombucha hos flera återförsäljare i Örebro, men i sommar kan du även köpa på tapp i Lindbackas kafé Fika.

Gin

Bergslagens Destilleri tillverkar i huvudsak whiskey och gin, men även rom och snaps. Bergslagens Destilleri är Örebros första destilleri sedan 1800-talet, då det fanns ett kronobränneri som låg mittemot Örebro slott. Familjeägda Bergslagens Destilleri ligger däremot i utkanten av Örebro, i en lokal som tidigare varit slakteri. Deras "Organic Gin" har utnämnts till världens bästa gin i World Gin Awards, tack vare dess smak av svenskt hantverk och bra råvaror.

Whiskey

I grannstaden Arboga ligger whiskeydestilleriet Agitator, som grundades 2015 med ambitionen om att förändra den traditionstyngda whiskeyvärlden. Och de är på god väg att göra det. I whiskeyns hemland Skottland är det inte tillåtet att lagra på annat än ekfat. Även i andra länder dominerar det träslaget - förutom i Arboga. Hos Agitator lagrar man sin whiskey på fat av kastanj. Här kan du läsa om varför de har förälskat sig i kastanjeträ.

Det finns fler moment som gör att Agitator skiljer sig från andra whiskeydestillerier: en särskild process för vakuumdestillering, dubblt upp med pannor och fokus på energieffektivitet är några av dem. Att smaken därför blir något alldeles extra, det är många överens om.

En whiskyflaska står bredvid ett glas med whisky och en antik lampa.
Agitators whiskey

Kaffe

Att hävda att kaffe är en lokal råvara, är att ta i. Men när bönor från småskaliga bönder i hela världen blir till kaffe hos Cozo Coffee i Lindbacka bruk: då är det lokalt på flera sätt! Förutom att bönorna mals och rostas för hand i det forna bruket, får de olika kaffeblandningarna namn med Örebrokopplingar. Wadköping, Svartån och Slottet är några av de lokala specialkaffesorterna som Cozo Coffee tar fram.

Cozocoffees skylt utomhus.

Äppelmust

Det finns inget som slår ett glas läskande must en varm sommardag! Särskilt inte om äpplena är härodlade och musten har pressats på en mysig gårdsbutik. 45 minuter norr om Örebro ligger Lindesbergs musteri, där Gertrud och Peter mustar äpplen och säljer färdig must. De har kommit 2:a i Must-SM med omdömet "En excellent, felfri och fin must med nyanserad smak." De driver även en gårdsbutik med lokalt mathantverk vid musteriet och hyr ut boende på gården.

Lindesbergs musteri

Julmust

Visste du att historien om julmusten faktiskt började i Örebro? 1910 startade Roberts ett bryggeri som tillverkade julöl (men egentligen var en kolsyrad läskedryck). Efter några år ökade populariteten och julmusten bokstavligen forsade fram från olika bryggerier. Men då som nu tillverkas själva grunden till julmusten, extraktet, i Örebro och nästan alla bryggerier använder sig av det. Tycker du att olika must smakar olika beror det helt på tillverkningsprocessen, vattnet och hur mycket socker som tillsätts. Själva grundsmaken är densamma. Läs vår artikel om hur ölen blev must och senare ett måste på svenska julbord.

Huvudbild: Adaras

Fler lokala smaker

CV-köket_webb (2)
Mat & dryck

Anders lagar mat med ärlighet och kärlek på CV-köket

I det forna industriområdet ligger matstudion CV-köket. Ägaren och kocken Anders Johnssons filosofi är enkel: "med ärliga och goda råvaror blir det gott - faktiskt jäkligt gott".
cajsas-mat-5
Mat & dryck

Hemliga menyer och lokala smaker i Cajsas matsal

En hemlig meny, oväntade smaköverraskningar och lokala råvaror i säsong. Det beskriver Cajsas matsal i gamla Örebro!
Tända ljus i olika färger.
Mat & dryck

Egastronomi - smakupplevelser för alla sinnen

Egastronomi erbjuder måltidsupplevelser med lokala råvaror och annorlunda upplägg. De verkar i ett före detta kapell I Kumla.
Oskar Cedermalm på CozoCoffee i sitt kafferosteri.
Mat & dryck

"Det kan bli uppåt 15 koppar per dag"

Det rostas, mals och bryggs i det före detta bruket. Oskar gör väldoftande kvalitetskaffe med namn som blinkar till hemstaden Örebro.
Utflykter

Två upplevelser i en sväng! Tips som gör din utflykt dubbelt så bra

Dagsutflykter strax utanför Örebro för dig som gillar fika och shopping! Botanisera bland kaféer, loppisar, inredningsbutiker och slott.
Bullar på en plåt.
Mat & dryck

Hemligheten bakom kardemummabullarna

Kardemummabullarna på Jeremiabageriet i Örebro är mångas favoriter. Kom till Wadköping och fika i den mysiga, historiska miljön.