fbpx

Smaka på ölstaden Örebro

Lokala smaker
Publicerad 2020-09-15 / Uppdaterad 2020-10-29
I Örebro finns mikrobryggerier som erbjuder bryggeribesök, provsmakningar och chans att brygga ditt eget öl. Besök lokala bryggerier och hitta din favorit!
Taggar:
#bar #öl

Örebro har fått smak för öl. Har du också det? På bara några år har Örebro blomstrat ut som en riktig ölstad. På restauranger och pubar finns ett brett utbud av lokala produkter. Uppfinningsrikedomen är stor både vad gäller innehåll och namn. Så passa på att smaka ett lokalt öl i Örebro, eller varför inte ta steget fullt ut och prova på att brygga ett alldeles eget öl?

Äldst bland Örebros mikrobryggerier är Närke kulturbryggeri. Grundat 2003. Och med, som de själva uttrycker det, ”anor från allra första början”. Ölälskare både i Sverige och i utlandet kan numera släcka törsten med öl vars namn överträffar varandra i kreativt ordlekande. ”Jante lager”, ”Pors och tvärs“ och veteölet ”Ich weiss” är några exempel. För att inte tala om en av bryggeriets bästsäljare, ”Örebro bitter” med devisen ”du blir vad du dricker”. 

Vlogg om Yannick Laghers besök i Örebro.

Kulturbryggt öl från Örebro

Kulturbryggeriets etiketter går ofta i svart och ljusgult. Kollegorna på Örebro brygghus jobbar med betydligt mer färgrik design. Den stora variationen går igen i smakerna. Klassiker som IPA och lager varvas med fruktiga skapelser. Till exempel ”Lime Sour Beer” och bryggeriets egna varianter på den typiska berlinska smaksatta veteölen berliner weisse.

Rainbow Warrior från Närke kulturbryggeri! Absolut bäst! Pors & Tvärs också fantastiskt!

Örebroare

Båda bryggerierna tar emot grupper för ölprovning och bryggeribesök. Nöjer du dig inte med att smaka på andras produkter? Vill du prova på att brygga själv? Blå Bergens pub utanför Närkes Kil har ett alldeles eget bryggeri. Under bryggare Robert Sundströms ledning kan du ta fram ditt alldeles egna, unika öl.

Letar du efter öl från Örebrotrakten finns mer att välja på. Almby Brewery har bland annat flera varianter på IPA och i lilla Nora finns två bryggerier; Nora brygghus och Apex. Utbudet är brett. Du avnjuter det förstås allra bäst i lugn och ro på någon av stadens restauranger.

Fyra lokala ölflaskor och ett glas med öl i.
Lokala öl från Örebrotrakten.