SV
Svenska
Mat & dryck

Egastronomi - smakupplevelser för alla sinnen

Publicerad 2020-11-25 / Uppdaterad 2024-03-04
Upplevelser. Det ordet lirkar sig in i samtalet gång på gång när Niklas och Anna Edgren berättar om sitt företag Egastronomi. Filosofin bakom och idéerna och drömmarna i företaget handlar just om det – att uppleva. Och upplevelse a la Egastronomi syftar inte bara på våra fem smaksinnen - utan på de fem känslosinnena också.

Deras uppskattade koncept med hemmakrog, Egastronomi Original, är ett exempel på måltidsupplevelse utöver det vanliga. Konsertkvällar i kapellet och femrätters med femkamp är andra exempel på typiska ”Egastronomiska” upplevelser. 2016 startade de Egastronomi, som då huserade i den egna bostaden i Kumla.

"Vi ville äga vår egen tid och skapa utrymme för alla våra idéer och drömmar", berättar Niklas och fortsätter:

"Jag har haft förmånen att resa mycket i världen för att trendspana. Då fick jag upp ögonen för konceptet ”hemmakrog”. Vi tyckte att det lät som ett superintressant koncept och ville prova det själva. Till en början kändes det lite annorlunda att bjuda hem okända människor till vårt lilla hus i Kumla. Men vi fick en otrolig respons och människor från hela världen kom för att äta middag hos oss."

Niklas och Anna Edgren står i sitt kök.

En middag med många sinnesintryck

Under middagen berörs gästernas alla smaksinnen i kombination med känsloregister, vilket ger en helt annorlunda måltidsupplevelse. Anna berättar att dessa middagar blev väldigt populära och i samma skede sprang de på kapellet.

Egastronomi huserar i Yxhultbolagets gamla huvudkontor Trilobiten, som ligger strax utanför Kumla. Byggnaden är Q-märkt och har ett högt kulturhistoriskt värde. Stilen är nationalromantisk med fasad av handhuggen kalksten. Strax bortanför Trilobiten ligger stora hagar, ängar och längre bort skymtas skogen. Naturen är nära – såväl geografiskt som på Egastronomis menyer. Råvarorna från närområdet är viktiga ingredienser för Niklas och Anna, som pratar varmt om sina lokala leverantörer:

"Vi köper oftast hela djur som styckas hos oss för att vi ska få ut så mycket som möjligt av djuret. Även udda styckningsdetaljer är viktiga att ta vara på. Grönsakerna köper vi från våra lokala bönder där 30 tum Farm är vår största leverantör."

Tända ljus i olika färger.

Meny efter säsong

Säsongernas utbud styr hur menyerna blir och de lägger gärna till någon extra exklusiv råvara för att skapa en guldkant på middagen. Såväl matens eleganta uppläggning som kapellets interiör skvallrar om Annas yrkesbakgrund som inredare.

"Det är viktigt för oss att jobba med en helhet. Gästens intryck och upplevelse av helheten är lika viktig som att maten är vacker och god", säger Niklas.

Niklas och Anna är glada att de bor och verkar i Örebro län, för de tycker det finns många bra matproducenter här. Förutom 30 tum farm, samarbetar de även med Berga gård, Bärsta gård, Lokal ekologiskt surdegsbröd och många fler.

En vit tallrik med guldkant, där en äppelbakelse ligger fint upplagd.
Ett uppstoppat hjorthuvud med guldkedja om halsen sitter på väggen.
En kock i vitt förkläde håller i en tryffel.

Läs om fler lokala smaker

Oskar Cedermalm på CozoCoffee i sitt kafferosteri.
Mat & dryck

"Det kan bli uppåt 15 koppar per dag"

Det rostas, mals och bryggs i det före detta bruket. Oskar gör väldoftande kvalitetskaffe med namn som blinkar till hemstaden Örebro.
En vit tallrik med pasta och tomatsås i, med lite grönt på toppen.
Mat & dryck

Här finns Örebros pärlor i White Guide

I Örebro finns ett antal restauranger och kaféer med i det välrenommerade guidesystemet White Guide. De listar hotell, restauranger, barer och kaféer som de anser vara Sveriges allra bästa.
Örebro och Svartån i glittrande kvällsljus.
Mat & dryck

Adaras matresa genom Örebro

Influencern Ida Eriksson, som driver Adaras Blogazine, besökte Örebro med omnejd. Läs om hennes intryck av lokala smaker och matupplevelser.
Tända ljus i olika färger.
Mat & dryck

6 romantiska restaurangspärlor i Örebro

I Örebro kryllar det av romantiska restauranger som har det där lilla extra. Här är örebroarnas tips!
Utflykter

Två upplevelser i en sväng! Tips som gör din utflykt dubbelt så bra

Dagsutflykter strax utanför Örebro för dig som gillar fika och shopping! Botanisera bland kaféer, loppisar, inredningsbutiker och slott.

Inspiration från andra kategorier

Utflykter

3 cykelutflykter med goda matpauser

Utflykter

Birgitta bor på Vinön: "Lika härligt året om"

Utflykter

Örebros okända slott - Kägleholm