fbpx

Egastronomiska upplevelser

Lokala smaker
Publicerad 2020-11-25
Upplevelser. Det ordet lirkar sig in i samtalet gång på gång när Niklas och Anna Edgren berättar om sitt företag Egastronomi. Filosofin bakom och idéerna och drömmarna i företaget är handlar just om det – att uppleva. Och upplevelse a la Egastronomi syftar inte bara på våra fem smaksinnen - utan på de fem känslosinnena också.

Deras uppskattade koncept med hemmakrog, Egastronomi Original, är ett exempel på måltidsupplevelse utöver det vanliga. Konsertkvällar i kapellet och femrätters med femkamp är andra exempel på typiska ”Egastronomiska” upplevelser. 2016 startade de Egastronomi, som då huserade i den egna bostaden i Kumla.

Niklas och Anna Edgren står i sitt kök.

"Vi ville äga vår egen tid och skapa utrymme för alla våra idéer och drömmar", berättar Niklas och fortsätter:

"Jag har haft förmånen att resa mycket i världen för att trendspana. Då fick jag upp ögonen för konceptet ”hemmakrog”. Vi tyckte att det lät som ett superintressant koncept och ville prova det själva. Till en början kändes det lite annorlunda att bjuda hem okända människor till vårt lilla hus i Kumla. Men vi fick en otrolig respons och människor från hela världen kom för att äta middag hos oss."

Under middagen berörs gästernas alla smaksinnen i kombination med känsloregister, vilket ger en helt annorlunda måltidsupplevelse. Anna berättar att dessa middagar blev väldigt populära och i samma skede sprang de på kapellet.

Tända ljus i olika färger.

Kapellet är den röda byggnaden i Åbytorp utanför Kumla som de numera både bor och arbetar i. Det är ett vackert, gammalt kapell som är byggt 1884. Strax bortanför kapellet ligger stora hagar, ängar och längre bort skymtas skogen. Naturen är nära – såväl geografiskt som på Egastronomis menyer. Råvarorna från närområdet är viktiga ingredienser för Niklas och Anna, som pratar varmt om sina lokala leverantörer:

"Vi köper oftast hela djur som styckas hos os för att vi ska få ut så mycket som möjligt av djuret. Även udda styckningsdetaljer är viktiga att ta vara på. Grönsakerna köper vi från våra lokala bönder där 30 tum Farm är vår största leverantör."

Säsongernas utbud styr hur menyerna blir och de lägger gärna till någon extra exklusiv råvara för att skapa en guldkant på middagen. Såväl matens eleganta uppläggning som kapellets interiör skvallrar om Annas yrkesbakgrund som inredare.

Ett uppstoppat hjorthuvud med guldkedja om halsen sitter på väggen.
En kock i vitt förkläde håller i en tryffel.

"Det är viktigt för oss att jobba med en helhet. Gästens intryck och upplevelse av helheten är lika viktig som att maten är vacker och god", säger Niklas.

Niklas och Anna är glada att de bor och verkar i Örebro län, för de tycker det finns många bra matproducenter här. Förutom 30 tum farm, samarbetar de även med Berga gård, Bärsta gård, Lokal ekologiskt surdegsbröd och många fler.

En vit tallrik med guldkant, där en äppelbakelse ligger fint upplagd.

Dagarna till dopparedan närmar sig och inför jul hade de planerade en unik julmiddag a la Egastronomi. Som så många andra har de istället tänkt om och anpassat sig efter de speciella omständigheterna i samhället. Det blir istället ”en annorlunda julmiddag” som take away. 4 tallrikar med kreativt komponerade rätter, tillagade av mestadels lokala råvaror.

"Julen 2020 blir speciell för oss, för vi köpte griskultingar av rasen Ullsvin förra året. Av dem har vi har gjort egen chark, julskinkor, pastej, rökt sidfläsk, lardo, korv och mycket mer."

Det låter som att julen 2020 i kapellet i Kumla kommer bli ytterligare en upplevelse som kittlar både sinnen och känslor.