SV
Svenska
Staden

Örebro på 15 minuter

Publicerad 2022-03-01 / Uppdaterad 2024-02-09
Har du några minuter över efter konferensen i Örebro? Ett tågbyte på Örebro centralstation med lite tid att fördriva? Passa på att ta en nypa frisk luft och lära känna Örebro lite bättre. Här kommer några tips som du hinner med på ynka 15 minuter!

Jättebänk med utsikt över slottet

Gå till parken mellan Svartån och Olaigatan. Här har du en magnifik utsikt över slottet! Är årstiden den rätta, exploderar trädkronorna i ett rosarött blomsterverk. Här finns konstverket Park Bench av den franske konstnären Lilian Bourgeat. Det är precis som det låter – en parkbänk, men i jätteformat! Hoppa upp på bänken, sparka av dig skorna och låt fötterna vifta fritt en stund.

paddla kanot Svartälven
Konstverket Park Bench av Lilian Bourgeat. Foto: Susanne Flink

Kulturstråk och historiska hoods

Ta en lov längs Södra Strandgatan och spana in stadens kulturhoods. Här finns silverpalatset Kulturkvarteret, eleganta Örebro konsthall och klassiskt vackra Konserthuset. Dessa moderna byggnader står i skarp kontrast mot de andra byggnaderna i kvarteret – som det anrika gamla Posthuset, Trefaldighetskyrkan och Örebros egen riddarborg, Clarion Collection Hotel Borgen, på andra sidan Svartån.

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.
Clarion Collection Hotel Borgen ligger precis intill Svartån.

Försiktig figur i frack

Har du hälsat på Örebros mest blygsamma figur? Iklädd frack står den, knappt en halvmeter hög, tyst i ett hörn och vakar över Stortorget. Omtänksamma personer till att den lille får mössa och halsduk på vintern och när hen blev kidnappad engagerade sig örebroarna för att rädda den. Figuren i fråga är en pingvin, skapad av konstnären Linnéa Jörpeland. Gå förbi och säg hej till Örebros egen pingvin och passa på att spana ut över torget (som faktiskt är ett av Sveriges längsta).

Trädkrona med historiskt vingslag

Ta en rask promenad med förmiddagskaffet i handen till Oskarsparken vid Stortorgets nedre del. Här hittar du Von Akens kastanj som har vakat majestätiskt över parken sedan 1700-talet. Nu med hjälp av omfattande stödåtgärder, men fortfarande magnifik och livskraftig.

Ännu bättre blir din 15 minutersutflykt om du tar med en filt och tar sista klunken kaffe sittande på marken under kastanjens maffiga grenar. Vem var då von Aken? Frans Michael von Aken var apotekare och av kungen utnämnd till hovapotekare, Han hade ensamrätt som apotekare i Närke, Värmland och Loka. Här i Oskarsparken odlade han sina medicinalväxter.

Fler guider i Örebro

Wadköping torg_Foto Jonas Claesson

Örebro på 2 timmar

Har du två timmar över och vill se mer av Örebro? Eller får du besök och vill visa upp Örebro på en för- eller eftermiddag?
Två barn, en flicka och en pojke, står med käpphästar mot en stenvägg.

11 småbarnsvänliga tips i Örebro

Semesterdags med familjen i Örebro? Lek, bus och upplev Örebros klassiska sevärdheter med de allra yngsta i familjen.
En tjej sitter i en inomhuspool

Unnig hotellhelg i Örebro

Unna dig och någon du tycker om en hotellhelg i Örebro! Sov skönt mellan fluffiga lakan, ät gott på restaurang, njut i relaxen och sätt guldkant på vardagen.
En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.

Selfieguide till Örebro

Örebro är fullt av fina vinklar och vrår som förtjänar att förevigas och publiceras. Här är några tips på selfieställen i Örebro.

Du kanske också gillar...

Staden

5 spöken på Örebro slott

Utflykter

Kyrkor i Örebro

Staden

Stadsparken i Örebro - en av de vackraste i Europa

Staden

Wadköping