Cykla i Örebro

Natur och äventyr
Publicerad 2020-07-14
Cykla från Örebro slott ut till landsbygdens vackra vyer, kulturlandskap, gastronomiska restauranger och utmanande skogsområden. Här kommer 4 tips på cykelleder i och omkring Örebro.
Taggar:
#cykla
Vita blommor i förgrunden, en sjö och äng i bakgrunden.

Cykla med vind i håret och härligt flow i tramporna – ett perfekt sätt att upptäcka mer av Örebro! Cykelslingorna i och omkring vår stad tar dig ut i den nära naturen på vackra grusvägar, blandat med en och annan stig. Längs vägen finns det gårdsbutiker och mysiga fik som lockar till en skön paus. Vi tipsar om fyra dagsutflykter på cykel!

Cykla Lången runt med picknick på Solliden

Norr om Örebro ligger sjön Lången, där det bland annat finns en bra badplats och flera fina kulturmiljöer. Cykelslingan runt sjön är en behaglig tur på 27 kilometer och höjdmeter på 90 meter. Du passerar bland annat den vackra Kåviängen och Axbergs kyrka – och känner du för ett dopp är Kårstaö bara en kort avstickare! 

Längs cykelslingan ligger också Solliden, Svenska kyrkans kursgård, med vackert läge intill sjön. Här kan du luncha, fika och beställa take away. Missa inte den goda Sollidenlimpan som bakas för hand här! Varför inte köpa med picknick härifrån och hitta ett eget smultronställe längs vägen? 

Cykla runt Tysslingen och fika på herrgård

Sjön, som ligger vid Kilsbergens fot, kallas också Svansjön då tusentals fåglar – framförallt bländande vita svanar – rastar här varje år under några tidiga vårveckor. Under sommaren kan du njuta av cykelslingan runt Tysslingen som startar vid Karlslunds herrgård och tar dig 32 flacka kilometer ut på Närkeslätten och tillbaka. När du vill fylla på med energi, kan du fika på Karlslunds herrgård.

Katrinelundsleden och lyxlunch på Sjökrogen

Gillar du att cykla grusvägen, är det här turen för dig! Den är 28 kilometer och går från Örebro slott till Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog. Cykelturen tar dig längs Hemfjärdens och Mellanfjärdens södra kant, för att gå i mål vid vackra Katrinelund. Unna dig en lång och lyxig lunch på Sjökrogen. Kanske Hjälmaregös från sjön smakar bra efter nästan 3 mil på cykel? Boka gärna bord i förväg!

Hemfjärden runt med räksmörgås till lunch

Hemfjärden runt är en populär cykelslinga som tar dig runt hela Hemfjärden, 40 kilometer. Leden är markerad med skyltar i mörkblå bottenfärg och tryck i vitt. Längs turen finns fina ställen för bad, både vid Norra Ässundet och Hjälmarebaden, och flera naturreservat som passar för sköna pauser.

Vid Ässundet finns ett sommarcafé med många örebroares favorit - den berömda räksmörgåsen! För att fortsätta Hemfjärden runt härifrån, tar du cykelfärjan över sundet. Den går varje hel timme och kostar 30 kronor.  OBS! Som rundslinga endast sommartid då cykelfärja krävs vid Ässundet.

Vill du hellre cykla lite kortare turer? Läs om våra citynära cykelslingor och lite längre turer i Östernärke!

Cykla i Örebro

En man på cykel med Örebro slott i bakgrunden och en liggande hund i förgrunden.

Cykla i city - här är tips på cykelturer nära stan

Natur och äventyr
Cykla i Örebro och upplev stan från sadeln. Cykla i Örebro och upplev stadens natur längs fina cykelleder! Dessa slingor tar dig längs Svartån ut till Örebros vackra och citynära…
Ett cykelstyra i motljus på en asfaltsväg.

Cykla i Östernärke

Natur och äventyr
Cykla i Östernärke och upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, naturen vid Kvismaren och fantastiska smaker på Katrinelunds sjökrog. Cykla i Östernärke och utforska områdets stora besöksmål. Katrinelundsturen: Örebro-Katrinelund (28…