SV
Svenska
Natur

Cykla i Örebro - 11 härliga utflykter

Publicerad 2020-07-14 / Uppdaterad 2024-02-08
Cykla med vind i håret och härligt flow i tramporna – ett perfekt sätt att upptäcka mer av Örebro! Cykelslingorna i och omkring vår stad tar dig ut i naturen på vackra grusvägar, blandat med en och annan stig. Längs vägen finns det gårdsbutiker, badplatser och mysiga fik som lockar till sköna pauser. Här kommer 11 tips på cykelleder i och omkring Örebro.

Cityslingan med naturnära pauser

Cityslingan är 10 kilometer och tar dig genom Örebros centrala delar, från slottet och citypulsen till kullerstenskvarter och natursköna rastplatser. Wadköpings kafé och restaurangutbud erbjuder lokala godsaker medan Naturens Hus rofyllda läge gör matupplevelsen till något alldeles extra.

Vill du fortsätta lite längre cyklar du vidare över Oset och Rynningevikens vida våtmarker till Myrö i borte delen av naturreservatet. Pausa här för en lunch med lokal touch på den lantliga restaurangen Stora Hjortstorps gård.

En man på cykel med Örebro slott i bakgrunden och en liggande hund i förgrunden.
Cykla i centrala Örebro och upptäck naturen på samma gång!

Vattenslingan och fika på Naturens hus

En lättcyklad slinga på för hela familjen. Du tar dig från Örebro slott utmed Svartån till de fina grusade promenad- och cykelstråken i de populära naturreservaten Oset och Rynningeviken vid Hjälmarens västra strand. På den här vägen slipper du bilar nästan helt och hållet, men kan behöva väja för ett flertal fåglar, kossor och örebroare på utflykt.

En låg byggnad som omringas av vatten. Texten Naturens Hus står på husets fasad.

Lindbackaslingan med paus på bruket

Lindbackaslingan är 17 kilometer och går längs den slingrande Svartån och genom Karlslunds vackra herrgårdsmiljö. Vid det gamla bruket Lindbacka vänder slingan. Här finns delikatessbutik, blomsteraffär och en liten självbetjänad lanthandel med handrostat kvalitetskaffe, lokalproducerad kombucha och fika. På helger håller även Lindbacka sommarkafé öppet. Toppa turen med en fikapaus och kanske ett dopp i något av friluftsbaden, Karlsnäs Tegelbad eller Hästhagens bryggbad.

Ett före detta bruk med industribyggnader som nu huserar ett galleri.
Lindbacka bruk rymmer många kreativa verksamheter och butiker.

Slättenslingan och lunch i det gröna

Slättenslingan är 47 kilometer och följer till att börja med samma led som Lindbackaslingan. Den fortsätter sedan ut på Närkeslätten och nosar på Kilsbergen. Slingan passerar två mysiga matställen – Tant Grön och Lanna bokkafé - planera in en fika på det ena och lunch på det andra, så har du energi för en hel dags cykelutflykt!

Tant Grön är en trädgårdsoas att vila cykelbenen i.

Smultronslingan med bad och fika

Smultronslingan är 48 kilometer och perfekt för dig som gillar att cykla längs böljande fält och genom mysiga byar. I början av cykelturen passerar du även Svampen, där du kan fika på 58 meters höjd! Smultronslingan fortsätter sedan norrut ut på landsbygden och passerar Långensjöarna, där även bed & breakfast och kaféet Solliden ligger. Där slingan vänder söderut finns det mysiga kaféet Smultrongården.

Smultrongården har både matiga och söta saker på menyn.

Lången runt och glass på Sollidens sommarkafé

Norr om Örebro ligger sjön Lången, där det bland annat finns en bra badplats och flera fina kulturmiljöer. Cykelslingan runt sjön är en behaglig tur på 27 kilometer och höjdmeter på 90 meter. Du passerar bland annat den vackra Kåviängen och Axbergs kyrka – och känner du för ett dopp är Kårstaö bara en kort avstickare! 

Längs cykelslingan ligger också Solliden, Svenska kyrkans kursgård, med vackert läge intill sjön. Här kan du mumsa på hemlagade och ekologiska enklare maträtter, lokalproducerad glass från En får tacka och Lyckliga hönan.

Vid Sollidens kafé finns även en badplats.

Dyltaslingan

Leden tar dig norrut genom Örebro och ut på landsbygden runt Axberg och Ölmbrotorp, till största del på asfaltsvägar med låg trafik. Där du vänder finns det mysiga kaféet Smultrongården. Dyltaslingan är inte skyltad.

Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.

Tysslingen runt och fika på herrgård

Sjön, som ligger vid Kilsbergens fot, kallas också Svansjön då tusentals fåglar – framförallt bländande vita svanar – rastar här varje år under några tidiga vårveckor. Under sommaren kan du njuta av cykelslingan runt Tysslingen som startar vid Karlslunds herrgård och tar dig 32 flacka kilometer ut på Närkeslätten och tillbaka. När du vill fylla på med energi, kan du fika på Karlslunds herrgård eller på Café Svanen alldeles intill Tysslingen.

En svart skylt med pilar i respektive riktning och sol i motljus.

Katrinelundsturen och lyxlunch på Sjökrogen

Gillar du att cykla grusvägen, är det här turen för dig! Den är 28 kilometer och går från Örebro slott till Katrinelunds Gästgiveri och Sjökrog. Cykelturen tar dig längs Hemfjärdens och Mellanfjärdens södra kant, för att gå i mål vid vackra Katrinelund. Unna dig en lång och lyxig lunch på Sjökrogen. Kanske Hjälmaregös från sjön smakar bra efter nästan 3 mil på cykel? Boka gärna bord i förväg!

En elegant upplagd maträtt på en vit tallrik med svart kant.

Hemfjärden runt med räksmörgås till lunch

Hemfjärden runt är en populär cykelslinga som tar dig runt hela Hemfjärden, 40 kilometer. Leden är markerad med skyltar i mörkblå bottenfärg och tryck i vitt. Längs turen finns fina ställen för bad, både vid Norra Ässundet och Hjälmarebaden, och flera naturreservat som passar för sköna pauser.

Vid Ässundet finns ett sommarcafé med många örebroares favorit - den berömda räksmörgåsen! För att fortsätta Hemfjärden runt härifrån, tar du cykelfärjan M/S Åbäket över sundet som går sommartid.

Ett gult trähus med bord och stolar framför entrén.

Kilsbergsrundan och luncha vid de blå bergen

Lämna stan längs lättrampad banvall och upplev den fantastiska naturen vid Kilsbergens fot. På vägen passerar du Karlslunds herrgård, Lindbacka bruk, Vintrosa och den spektakulärt raka banvallen från Svartåbanan.

Kartor och skyltar längs vägen

Vissa leder är utmärkta med symboler längs vägen, medan andra leder följs bäst via digitala kartor som finns på naturkartan.se och bergslagencycling.se.

Fler stadsnära upplevelser i Örebro

En person i stickad tröja plockar svamp.
Natur

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

I Örebro finns många naturreservat, en del är mer välkända än andra. Här tipsar vi om 3 lite mindre kända - men väldigt fina - naturreservat.
cykla-webb
Utflykter

Ut och njut! 4 tips för mat- och naturälskaren

Gillar du fart och fläkt i naturen, men gärna äta gott och bo bra? Kom till Örebro och njut av härlig natur och högklassigt mat och boende.
Natur

5 platser för fågelskådning i Örebro

Packa utflyktskorgen, ta med en kikare och lyssna på fåglarna! Här får du tips på några av länets alla naturreservat som är extra bra för dig som är fågelintresserad.
Natur

Bada i Örebro: 8 tips på badplatser

Badsugen i Örebro? Hitta de gömda pärlorna längs Hjälmarens strand eller utforska de lite mer centrala badplatserna!
Ett mindre kryssningsfartyg med passagerare ombord.
Natur

Båtturer på Hjälmaren - 2024

Upplev Sveriges fjärde största sjö med en båttur ut på det böljande blå. Åk med en turbåt i sommar för att njuta av Hjälmaren!
Ett cykelstyre med en vit kasse i korgen. Framför cykel syns en stig där två damer cyklar.
Mat & dryck

Det ultimata picknickmyset

Sugen på picknick i Örebro? Här kommer tips på hur du kan krydda picknicken i din smak: med utsikt, intressant historia eller gofika.