SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Sensommartips i Örebro

Publicerad 2021-08-19 / Uppdaterad 2022-09-12
Än är sommaren inte slut! Även om du kanske är tillbaka på jobbet eller i skolan, så är ju faktiskt inte sommaren slut än. Här är våra tips för massor av sensommarnjut i Örebro!

1. Spela padel

Det kan inte varit någon som missat den senaste trenden med padel! Och om paddel är populärt i Sverige, är Örebro inget undantag. I skrivande stund finns 90 padelbanor, fördelar på 14 hallar - enbart i Örebro! Kollar man runtom i länet är siffran betydligt högre. Men de flesta populära saker är ju populära av en anledning, så varför inte hyra en bana och testa? Några tips på hallar i Örebro är We Are Padel, Casa De Padel, Padelzenter och Padel Only.

2. Dricka afternoon tea

Att te och kaka kan vara så otroligt gott! Afternoon tea är en perfekt söndagsaktivitet när vädret kanske är lite sämre. Om du fixar din egen afternoon tea, så är allt som egentligen behövs ett gott te, något att äta på, förslagsvis kakor eller scones och någon god sylt eller marmelad till. Vill du inte fixa själv, kan du boka in dig på afternoon tea! Du hittar det bland annat hos Clarion Hotel Borgen.

Psst! Ett tips ingen tedrickare får missa är Tant Grön i Vintrosa!

En kopp med te

3. Bada bastu

Är du en behaglig 55-gradare eller en utmanande 80-gradare? Med eller utan björksmisk – eller kanske eukalyptusångor? Vatten på stenarna eller torr hetta? Det finns säkert lika många sätt att bada bastu på som det finns bastubadare. Men en sak har vi alla gemensamt: bastubad är ett effektivt sätt att förlänga semesterkänslan. Om du inte har tillgång till en egen bastu, finns det andra ställen att bada bastu på. Här tipsar vi om både hotell, stugor och simanläggning där du kan boka logi och bada bastu:

4. Plocka kantareller

Framåt hösten börjar skogens guld, kantarellerna, att dyka upp i länets skogar. Ta med en korg, en termos med kaffe eller varm choklad och ge dig ut på kantarelljakt! Har du tur, kanske du kan få ihop till en macka med smörstekta kantareller på sedan när du kommer hem, mums! Kolla in Naturkartan om du vill ha tips på områden att ge dig ut i.

Två personer som visar upp varsin hand som är full med kantareller.
Bild: Adaras @adaras.

5. Övernatta i en kåta

Ett roligt boendealternativ till tält, stuga och hotell, är att bo i en kåta! Det kan du bo i hos Blåbergen i Närkes kil utanför Örebro. Tänk dig en regnig dag, och du ligger i en skön säng, lyssnar på spraket från en brasa och känner doften av linolja och tjära. Hur mysigt låter inte det? Vi vill iallafall åka på en gång!

6. Ha en After Bike

Varva ner och låt benen vila efter cykelrundan. En after bike är alltid på sin plats, oavsett om du har kört en skumpig skogstur eller ett långpass på landsväg. Avsluta rundan med en tur in till stan för att fylla på med energi på en restaurang eller kafé, där du kan spåna och planera inför nästa cykelutflykt i Örebro.

7. Åka på Matresan

3-4 september är det äntligen dags för årets Matresa! Under helgen kan du besöka mathantverkare, krögare och entreprenörer runtom i länet under en gemensam öppet hus-helg. Så passa på att ta en tur för att upptäcka det bästa vårt län har att erbjuda! Info och karta finns på Matresans webbplats.

8. Bind en krans av lokala blommor

Blomkransar passar inte bara till midsommar, en krans på sensommarblommor och växter är minst lika fin! Hitta några fina växter, blommor och bär och bind en fin krans att hänga på ytterdörren. Några tips på bär och växter som håller sig fina länge är eklöv, rönnbär, hortensia och ekollon. Hos snittblomsodlarna Trädgårdshäng i Vekhyttan kan du plocka egna blommor att binda kransen med.

Orangea, rosa och vita blommor.

9. Vandra!

Bor du i Örebro är vandringslederna aldrig långt bort! Kom bort från vardagen genom att ge dig ut på en tur i den friska sensommarluften. Vill du ha tips på vart man kan vandra, kan du kika in dessa 10 vandringsleder som är mellan 1 och 10 kilometer långa.

Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

10. Hitta den godaste varma chokladen i Örebro

Finns det något mer oslagbart än varm choklad, på en regnig dag efter att man varit ute i naturen? Vi kan inte komma på något som slår det iallafall! Men vart finns den bästa chokladen? Ta en tur i länet för att hitta den allra godaste! Här finns tips på kaféer i Örebro, tips på gårdskaféer strax utanför Örebro samt tips på naturutflykter och lantliga kaféer som du kan börja med.

11. Laga mat i skogen

Man behöver inte alltid ha med sig en matsäck på sin skogsvandring, utan testa att laga mat i skogen istället. Det måste inte vara det traditionella pinnbrödet, utan det finns en massa andra saker du kan laga. Inspireras av Olle Lund som brukar laga våfflor över öppen eld!

Ett våffeljärn i gjutjärn.

12. Göra egen äppelmust

Visste du att du kan du lämna in äpplen till ett musteri som gör äppelmust av dem? Perfekt för dig som har gräsmattan full av äpplen som inte du inte vet vad du ska göra med! Här i länet kan du bland annat lämna in dina äpplen till Lindesbergs Musteri, Sikfors herrgårds musteri och Västanberg gård. It's a must!

Äpplen i äppelträd

13. Bli minigolfmästare

Värm upp din allra bästa golfsving och utmana en kompis. Hur många hole-in-ones kan du göra på en runda? I Örebro finns alltifrån traditionell minigolf till äventyrsgolf för dig som känner för något lite utmanande.

Fler tips på saker att göra i Örebro

JC013
Staden

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Festivalyra på Open Art, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
Två barn, en flicka och en pojke, står med käpphästar mot en stenvägg.
För barn

48 timmar i Örebro för lekfulla småbarnsfamiljen

Ta tronen på Stora Holmens lekplats Stora Holmen är lika med stor lekplatsunderhållning. Här finns något spännande för alla barn, där klapphagen med fåren väntar ivrigt på att charma. Lekmiljön…
cykla-webb
Natur

Naturäventyr för hela familjen i Örebro

Lunch i grönskande miljö på Naturens hus eller Stadsträdgården Fyllda av frisk luft i lungorna ska även magen och smaklökarna få sitt. Stanna i det naturligt friska och närproducerade och…