SV
Svenska
Staden

Sensommartips i Örebro

Publicerad 2021-08-19 / Uppdaterad 2024-03-06
Än är sommaren inte slut... En mumsiga matresa, äventyrlig minigolf, afternoon tea och mysig övernattning i kåta - här är våra tips för massor av sensommarnjut i Örebro!

1. Häng på uteservering

Att njuta av god mat och dryck ute är inte bara en högsommargrej. Många uteserveringar håller öppet en bra bit in på hösten. Att svepa in sig i en filt när skymningen faller adderar bara extra mys – eller hur?

Stadspuls och feststämning

Hög mysfaktor

Skönt häng

2. Dricka afternoon tea

Att te och kaka kan vara så otroligt gott! Afternoon tea är en perfekt söndagsaktivitet när vädret är ruggigt. Värmande te och goda tilltugg serveras vid utvalda tillfällen i Örebros alldeles egen riddarborg - Clarion Hotel Borgen.

Psst! Ett tips ingen tedrickare får missa är Tant Grön i Vintrosa!

En kopp med te

3. Bada bastu

Är du en behaglig 55-gradare eller en utmanande 80-gradare? Med eller utan björksmisk – eller kanske eukalyptusångor? Vatten på stenarna eller torr hetta? Det finns säkert lika många sätt att bada bastu på som det finns bastubadare. Men en sak har vi alla gemensamt: bastubad är ett effektivt sätt att förlänga semesterkänslan. Dessa hotell, stugor och simanläggning kan du boka övernattning och bada bastu:

Relaxavdelning med beige soffa och guldfärgade kuddar.

4. Plocka kantareller

Framåt hösten börjar skogens guld, kantarellerna, att dyka upp i länets skogar. Ta med en korg, en termos med kaffe eller varm choklad och ge dig ut på kantarelljakt! Har du tur, kanske du kan få ihop till en macka med smörstekta kantareller på sedan när du kommer hem, mums! Kolla in Naturkartan om du vill ha tips på områden att ge dig ut i.

Två personer som visar upp varsin hand som är full med kantareller.
Foto: Adaras

5. Övernatta i en kåta

Ett roligt boendealternativ till tält, stuga och hotell, är att bo i en kåta! Det kan du bo i hos Blåbergen i Närkes kil utanför Örebro. Tänk dig en regnig dag, och du ligger i en skön säng, lyssnar på spraket från en brasa och känner doften av linolja och tjära. Hur mysigt låter inte det? Vi vill iallafall åka på en gång!

6. Ha en After Bike

Varva ner och låt benen vila efter cykelrundan. En after bike är alltid på sin plats, oavsett om du har kört en skumpig skogstur eller ett långpass på landsväg. Avsluta rundan med en tur in till stan för att fylla på med energi på en restaurang eller kafé, där du kan spåna och planera inför nästa cykelutflykt i Örebro.

7. Åka på Matresan

När sommaren övergår till höst är det skördetid - och äntligen dags för den årliga Matresan! Då kan du besöka mathantverkare, krögare och entreprenörer runtom i länet under en gemensam öppet hus-helg. Så passa på att ta en tur för att upptäcka det bästa vårt län har att erbjuda! Info och karta finns på Matresans webbplats.

8. Bind en krans av lokala blommor

Blomkransar passar inte bara till midsommar, en krans på sensommarblommor och växter är minst lika fin! Hitta några fina växter, blommor och bär och bind en fin krans att hänga på ytterdörren. Några tips på bär och växter som håller sig fina länge är eklöv, rönnbär, hortensia och ekollon. Hos snittblomsodlarna Trädgårdshäng i Vekhyttan kan du plocka egna blommor att binda kransen med.

Orangea, rosa och vita blommor.

9. Vandra!

Bor du i Örebro är vandringslederna aldrig långt bort! Kom bort från vardagen genom att ge dig ut på en tur i den friska sensommarluften. Vill du ha tips på vart man kan vandra, kan du kika in dessa 10 vandringsleder som är mellan 1 och 10 kilometer långa.

Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

10. Hitta den godaste varma chokladen i Örebro

Finns det något mer oslagbart än varm choklad, på en regnig dag efter att man varit ute i naturen? Vi kan inte komma på något som slår det iallafall! Men vart finns den bästa chokladen? Ta en tur i länet för att hitta den allra godaste! Här finns tips på kaféer i Örebro och tips på en utflykt med både toppfika och vildmarksvandring.

12. Besöka musteri - och göra egen äppelmust

Ett riktigt sensommartecken är väl ändå trädgårdarna som dignar av solmogna frukter? När äppelsäsongen är igång går musterierna omkring Örebro för högvarv. Här i länet tar bland annat Lindesbergs Musteri, Sikfors herrgårds musteri och Västanberg gård emot äpplen och mustar på plats. Hör av dig till dem innan, ifall du vill besöka dem och köpa lokal must på plats. It's a must!

Äpplen i äppelträd

13. Bli minigolfmästare

Värm upp din allra bästa golfsving och utmana en kompis. Hur många hole-in-ones kan du göra på en runda? I Örebro finns alltifrån traditionell minigolf till äventyrsgolf för dig som känner för något lite utmanande.

Fler tips på saker att göra i Örebro

Openart_2024_3
Staden

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Festivalyra på Open Art, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
Två blonda barn leker på en turkos leksaksbil.
Barn

Långhelg i Örebro för lekfulla småbarnsfamiljen

48 timmar i Örebro för lekfulla småbarnsfamiljer. En ultimat guide med fartfyllda och roliga aktiviteter som ni inte får missa!
cykla-webb
Utflykter

Ut och njut! 4 tips för mat- och naturälskaren

Gillar du fart och fläkt i naturen, men gärna äta gott och bo bra? Kom till Örebro och njut av härlig natur och högklassigt mat och boende.