Staden

Sensommartips i Örebro

Publicerad 2021-08-19 / Uppdaterad 2021-09-07
Än är sommaren inte slut! Förläng semesterkänslan med Örebro bucketlists sensommartips.

Även om många är tillbaka på jobbet eller i skolan, så är ju faktiskt inte sommaren även än. Varför inte passa på att förlänga sommaren och semesterkänslan liiite till? Här hittar du tips på saker du kan göra i Örebro för att behålla känslan av ledighet och semester.

101. Spela padel

Det kan inte varit någon som missat den senaste trenden med padel! Och om paddel är populärt i Sverige, är Örebro inget undantag. I skrivande stund finns 90 padelbanor, fördelar på 14 hallar - enbart i Örebro! Kollar man runtom i länet är siffran betydligt högre. Men de flesta populära saker är ju populära av en anledning, så varför inte hyra en bana och testa? Några tips på hallar i Örebro är We Are Padel, Casa De Padel, Padelzenter och Padel Only.

102. Dricka afternoon tea

Att te och kaka kan vara så otroligt gott! Afternoon tea är en perfekt söndagsaktivitet när vädret kanske är lite sämre. Om du fixar din egen afternoon tea, så är allt som egentligen behövs ett gott te, något att äta på, förslagsvis kakor eller scones och någon god sylt eller marmelad till. Vill du inte fixa själv, kan du boka in dig på afternoon tea! Du hittar det bland annat hos Clarion Hotel Borgen.

Psst! Ett tips ingen tedrickare får missa är Tant Grön i Vintrosa!

En kopp med te

103. Bada bastu

Är du en behaglig 55-gradare eller en utmanande 80-gradare? Med eller utan björksmisk – eller kanske eukalyptusångor? Vatten på stenarna eller torr hetta? Det finns säkert lika många sätt att bada bastu på som det finns bastubadare. Men en sak har vi alla gemensamt: bastubad är ett effektivt sätt att förlänga semesterkänslan. Om du inte har tillgång till en egen bastu, finns det andra ställen att bada bastu på. Här tipsar vi om både hotell, stugor och simanläggning där du kan boka logi och bada bastu:

104. Plocka kantareller

Framåt hösten börjar skogens guld, kantarellerna, att dyka upp i länets skogar. Ta med en korg, en termos med kaffe eller varm choklad och ge dig ut på kantarelljakt! Har du tur, kanske du kan få ihop till en macka med smörstekta kantareller på sedan när du kommer hem, mums! Du kan kika på Naturkartan om du vill ha tips på områden att ge dig ut i.

Två personer som visar upp varsin hand som är full med kantareller.
Bild: Adaras @adaras.

105. Bo i en kåta

Ett roligt boendealternativ till de traditionella alternativen såsom tält, stuga och hotell, är att bo i en lappkåta! Det kan du bo i hos Blåbergen. Tänk dig en regnig dag, och du ligger i en skön säng, lyssnar på spraket från en brasa och känner doften av linolja och tjära. Hur mysigt låter inte det? Vi vill iallafall åka på en gång!

106. Ha en After Bike

Varva ner och låt benen vila efter cykelrundan. En after bike är alltid på sin plats, oavsett om du har kört en skumpig skogstur eller ett långpass på landsväg. Avsluta rundan med en tur in till stan för att fylla på med energi på en restaurang eller kafé, där du kan spåna och planera inför nästa cykelutflykt i Örebro.

107. Åka på en matresa

Helgen den 4 - 5 september är det dags för årets Matresa! Under helgen kan du besöka mathantverkare, krögare och entreprenörer runtom i länet under en gemensam öppethelg. Så passa på att ta en tur för att upptäcka det bästa vårt län har att erbjuda! Mer info och en karta finns på Matresans hemsida.

Lokal i Kumla är en av aktörerna som är med på Matresan 2021

108. Binda en krans

Blomkransar passar inte bara till midsommar, en krans på sensommarblommor och växter är minst lika fin! Hitta några fina växter, blommor och bär och bind en fin krans att hänga på ytterdörren. Några tips på bär och växter som håller sig fina länge är eklöv, rönnbär, hortensia och ekollon.

109. Vandra

Bor du i Örebro är vandringslederna aldrig långt bort! Kom bort från vardagen genom att ge dig ut på en tur i den friska sensommarluften. Vill du ha tips på vart man kan vandra, kan du kika in dessa 10 vandringsleder som är mellan 1 och 10 kilometer långa.

Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

110. Hitta den godaste varma chokladen i Örebro

Finns det något mer oslagbart än varm choklad, på en regnig dag efter att man varit ute i naturen? Vi kan inte komma på något som slår det iallafall! Men vart finns den bästa chokladen? Ta en tur i länet för att hitta den allra godaste! Här finns tips på kaféer i Örebro, tips på gårdskaféer strax utanför Örebro samt tips på naturutflykter och lantliga kaféer som du kan börja med.

111. Laga mat i skogen

Man behöver inte alltid ha med sig en matsäck på sin skogsvandring, testa att laga mat i skogen istället! Det måste det inte vara det traditionella pinnbrödet, utan det finns en massa saker man kan laga. Inspireras av Olle Lund som brukar laga våfflor i naturen.

Ett våffeljärn i gjutjärn.

112. Hitta ett eget smultronställe

Vem vill inte ha ett eget smultronställe? Om du inte redan har ett, varför inte ha som mission att hitta ett? Det kan vara en härlig vandringstur, ett mysigt kafé eller varför inte en fin plats i naturen? Ett tips är att kolla in Naturkartan för att hitta nya platser och upplevelser i naturen.

113. Göra egen äppelmust

Visste du att du kan du lämna in äpplen till ett musteri som gör äppelmust av dem? Perfekt för dig som har gräsmattan full av äpplen som inte du inte vet vad du ska göra med! Här i länet kan du bland annat lämna in dina äpplen till Lindesbergs Musteri, Sikfors herrgårds musteri och Västanberg gård. It's a must!