SV
Svenska
Natur

Hett med kallbad i Örebro

Publicerad 2020-10-29 / Uppdaterad 2022-03-18
Har du också hakat på trenden att kallbada? Eller är du nyfiken på hur det funkar att bada i sjöar under årets kalla månader? Oavsett anledning, finns det många skäl att testa kallbad. Förutom de många hälsofördelarna, förlänger du badsäsongen och får fler – och annorlunda – naturupplevelser.

Bada kallbad sägs stärka immunförsvaret och ge både bättre blodcirkulation och mer energi. Örebroaren Annika Harrsjö är nyfrälst kallbadare och badar regelbundet utomhus året om. Hon är utbildad hälsocoach och yogalärare och beskriver sitt hälsointresse som en helhet, att det är ”viktigt att må bra i det stora hela”, som hon beskriver det. På sitt instagramkonto lägger Annika upp inspirerande hälsotips och varvar tänkvärda ord med peppande badbilder.

Men, hur börjar man kallbada? Vad ska man tänka på? Vilka sjöar i Örebro passar bäst för kallbad? Annika berättar mer om den hälsogörande trenden och hur hon började bada:

Det var 3 grader i vattnet när jag kallbadade för första gången.

Annika Harrsjö

"Det var 3 grader i vattnet när jag kallbadade för första gången. Det var en kompis som inspirerade mig att bada vintertid och jag fick en wow-känsla redan efter premiärdoppet. De positiva effekterna av kallbadet kom direkt och jag kände hur endorfinerna rusade."

Annika Harrsjö vinterbadar med vit mössa och röd baddräkt.

Hon upptäckte snabbt att hon hade stor nytta av den speciella andningen inom yoga och kunde behålla lugnet bättre. Genom att fokusera på den och ta stora, djupa andetag blev det lättare att kliva ner i vattnet och motstå impulsen att kasta sig upp på torra land.

"I kombination med yoga är kallbad en suverän hälsogörare. Kombinationen av varmt och kallt, att värma upp kroppen med yoga och kyla ner sinnet genom att bada, ger många bra effekter."

I närheten ligger den vackra Lindesjön där man kan testa att bada kallt om man vill. Förutom Lindesjön tipsar Annika om fler fina sjöar runt om Örebro att bada i:

"Vi åker ofta till Ånnabodasjön för att det är en badvänlig sjö, med brygga och stege ner i vattnet. För just kallbad är det bra om det finns sådana hjälpmedel så det blir lite lättare att komma i och ur vattnet. Sen är naturen i Ånnaboda så fin! Lilla Ramsjön i Nora är också en favorit, likaså sjön Stora Trehörningen i Tiveden."

Närbild på Annika Harrsjö som vinterbadar med vit mössa och röd baddräkt.

Kom ihåg att alltid bada med sällskap. Se det som en social aktivitet och händer det något, är det viktigt att du inte badar själv!

Här kan du bada i Örebro

Bada i Örebro: 7 tips på badplatser

Hitta de gömda pärlorna längs Hjälmarens strand eller utforska de lite mer centrala badplatserna. En sak är ju säker och det är att ett dopp är uppfriskande - året om!

Mer inspiration till natur och äventyr

Sörbybacken i bokstäver mellan två tallar.

Sörbybacken

Sörbybacken har aktiviteter som får adrenalinet att rusa. Zipline, höghöjdsbana och quickflight - men även lugna aktiviteter som paintball och fotbollsgolf.
Gulputsade byggnader i Brevens Bruk

Brevens Bruk

Brevens Bruk är en nästintill orörd bruksmiljö med gulputsade byggnader, klassat som kulturmiljö av riksintresse. Hantverksbutiker, konst, museum och kafé.
Lila blommor i förgrunden och en tjej med vit tröja och bruna byxor i bakgrunden.

Stadsparken i Örebro - en av de vackraste i Europa

Stadsparken är en grön oas i centrala Örebro där du kan promenera, fika, leka i lekparken, njuta av blommorna och se konserter från Stora scenen.

Inspiration från andra kategorier

Mat & dryck

Här finns Örebros pärlor i White Guide

Staden

Besök Örebro slott

Natur

Upptäck den trolska skogen i Tivedens nationalpark