SV
Svenska
Barn

Långhelg i Örebro för lekfulla småbarnsfamiljen

Publicerad 2022-06-08 / Uppdaterad 2024-05-24
Leka, hoppa och studsa? Är det några av familjens gemensamma intressen ska du spana in tipsen för en riktigt härlig långhelg i Örebro. Klappat och klart för den lekfulla barnfamiljen!
Taggar:
#barnvänligt

Ta tronen på Stora Holmens lekplats

Stora Holmen är lika med stor lekplatsunderhållning. Här finns något spännande för alla barn, där klapphagen med fåren väntar ivrigt på att charma. Lekmiljön bjuder (såklart) på gungor men också på andra inslag, som karusell, Lillputt-tåg och den mäktiga Game of Thrones-lika tronen på Bäverkullen.

En minikarusell för barn i en park.
Stora Holmen och karuseller

Bada i aktiviteter på Gustavsvik

Gustavsvik har länge gjort sig känt för sitt upplevelsebad. Och är ni en familj som är baddare på bad? Då är badet det givna pit-stopet. Men Gustavsvik myllrar av lekfulla aktiviteter även på land. För mer fart och fläkt är också den sprillans nya pumptrackbanan ett kul tillskott ni inte bör missa.

En röd, inglasad rutschkana i ett vattenland som täcks av ett transparent tak.
Lost city är ett upplevelsebad som ger pirr i magen.

Upplev lekfull parkglädje i VOX-parken

Plats för umgänge och grillning – check. Roliga och annorlunda lekplatser – check. Planer för boll och lek – check. VOX-parken, mellan områdena Varberga och Oxhagen strax utanför stan, checkar alla boxar för vad ett familjecentrum i det fria ska innehålla. Som om inte det vore tillräckligt finns här både en spektakulär Tarzandjungel och en hemlighetsfull sagostig.

Skejta i en av Sveriges fräckaste parker

Här är parken som brädar det mesta! 2015 stod Örebro Skatepark färdig, med design från det tidigare skateboardproffset och arkitekten Janne Saario. Här finns allt en skejtare kan önska sig och parken räcker för många timmar, men passar också för några kortare trix. Och glömde du att packa ner brädan? Lugn, här finns att hyra.

En ung kille skejtar på en ramp.
Örebro skatepark lockar skejtare i alla åldrar.

Nå höga höjder på Sörbybacken

Redo för ett, eller kanske många, äventyr? Sörbybacken är platsen där du och familjen kan låta adrenalinet pumpa så det står härliga till. Här finns höghöjdsbanor som passar många åldrar och kunskapsnivåer, en 150 meter lång hinderbana (Örebros största) och en nervkittlande paintball i läcker skogsmiljö. Bland annat. Förbered dig för action!

Foto: Stefan Källström

Spika minigolfen som aktivitet

Packa ner koncentrationen och besök någon av Örebros kreativa och annorlunda minigolfbanor. På Gustavsviks camping finns den fräcka och lokalt influerade äventyrsgolfen, där hålen är miniatyrer av några av stans mest kända sevärdheter. Och vid Svampen håller Örebro bangolfklubb till med sina dubbla 18-hålsbanor, en klurig äventyrsbana och en traditionsrik mer klassisk bana. Lyckas du med konstycket att göra en hole in one, eller som det heter i minigolfens värld: slå en spik?

En äldre kvinna i ljusblå klänning spelar minigolf och ska precis putta bollen mot hålet.
På äventyrsminigolfen på Gustavsvik kan du spela bland stadens sevärdheter.

Upptäck spänningen med dåtid och nutid i Wadköping

Wadköping är inte bara en vacker plats med historiska byggnader. Här tycks det finnas genuina gränder som bubblar av lekfullhet överallt. Lekladan är kanske det bästa exemplet. Här bjuder sommaren på tidsresor där barnen kan testa på livet förr i tiden. Kärna smör, tova ull, mala kaffe och tvätta med tvättbräde och spela kula på klassiskt sätt är bara några av alla spännande teman i Lekladan. Missa inte heller att kolla kalendern, kanske prickar du in någon av sommarens utomhusföreställningar?

Ett bitt trähus med röda dörrar och en gammaldags hästvagn framför.

Skapa middagsminnen på slottscafé, burgarhak eller på pizzaturné

Middag för hela familjen på menyn? Oavsett svar på favoritmatfrågan kommer svaret i det myllrande utbudet inte göra någon i sällskapet besviken. Är ni inne på en tidig middag i pampig slottsmiljö? Då är Lill-Annas slottscafé porten att passera. Här finns förutom mumsigt fika också matigare val som pajer och sallader. Och en (ofarlig) tortyrkammare som middags-krypin!

Är burgare eller kanske pizza favoriten? Då behöver du inte heller gå tomt. Diné, Hamburgerbruket, Brödernas och Bastard Burgers kan alla få burgarfesten att börja. Här kan du läsa om burgarbonanzan i Örebro.

Pizzaperfektionen kan väl knappast bli bättre än att genomföra en komplett pizzaturné. Jodå, du hörde rätt. Ät förrättspizzan med löjrom på Sorella, prova någon av Paolos pangpizzor till huvudrätt och sockra turnén med en dessertpizza med jordgubbar och Nutella på Fratelli.

Tre hamburgare.

Njut av naturreservat och närproducerat kring Naturens hus

Strax utanför stadens asfalt ligger det stadsnära reservatet Oset och Rynningeviken - som gjort för barn med spring i benen och djur varmt om hjärtat. Och fler naturligt goda stunder finns alldeles intill. Naturens hus har gjort naturligt gott till sin paradgren, oavsett fika eller lunch. Och terrassen med ett grönskande naturreservatet som granne gör helhetsupplevelsen komplett.

En låg byggnad som omringas av vatten. Texten Naturens Hus står på husets fasad.
Naturens hus ligger i naturreservatet Oset och Rynningeviken.

Lyckas med listen på Lustiga Landet

Mer lek i tanken? Tänkte väl det! Ta turen till Vintrosa och våga dig på Lustiga landets förlovade land och hinderbanorna som sätter både tanke och fötter på prov. Lustiga Landet är småskaligt, kreativt egenproducerat och förmedlar en känsla av att befinna sig i ett stort vardagsrum utomhus. Barnasinnet från skaparna Carina och Torbjörn genomsyrar allt, från första lekstation till sista labyrint.

Glädjeskutta på Jump Yard

Hur drömmigt är det inte med en hel park av trampoliner? Och numera går det att leva den drömmen även utanför gympasalen. Som på Jump Yard. Ett ställe du knappast kan hoppa, helt enkelt. Här väller det av möjligheter till hopp och lek men också ett potpurri av andra aktiviteter. Som kluriga klätterväggar, grym gokartbana och planer för spontanfotboll.

Jump Yard ger träningsvärk i både armar, ben och skrattmuskler.

Busigt för barn på Örebro slott

Örebro slotts historia är inte särskilt barnvänlig. Men det är verkligen just historia. Numera är slottet ett verkligt måste för barn. På slottet bor dessutom Spöket Laban som är redo för bus och äventyr.

Två barn, en flicka och en pojke, står med käpphästar mot en stenvägg.
På Örebro slott finns källarhålar, kungasalar och borggårdar att busa loss på.

Mer inspiration för busiga barn

Headerbild artikelsida (3)
Barn

5 museer för nyfikna barn

Barnasinne har inte med ålder att göra. Här kommer fem tips på museer i Örebrotrakten som passar nyfikna i alla åldrar!
Två barn, en flicka och en pojke, står med käpphästar mot en stenvägg.
Barn

11 småbarnsvänliga tips i Örebro

Semesterdags med familjen i Örebro? Lek, bus och upplev Örebros klassiska sevärdheter med de allra yngsta i familjen.
Barn

Stora Holmen

Stora Holmen är barnens egen ö i Örebro. Här finns Lillputt-tåget, färjan Wictoria, en liten lantgård, minikaruseller och glasskiosk.
En får tacka_3
Mat & dryck

Den ultimata glasskompassen

Kaféer och kiosker med god glass i Örebro! Stadsparken, Handelsboden i Wadköping, Lyckliga hönans glass, Götlunda glass och Go' glass.
Natur

Bada i Örebro: 8 tips på badplatser

Badsugen i Örebro? Hitta de gömda pärlorna längs Hjälmarens strand eller utforska de lite mer centrala badplatserna!
Young friends playing air hockey game
Barn

11 fartfyllda inomhusaktiviteter i Örebro

Det finns inget dåligt väder… Faktiskt! Listan på kul inomhusaktiviteter i Örebro är lång och omväxlande. Boka med kompisar och familj och ha en skoj dag tillsammans.