SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
För barn

48 timmar i Örebro för lekfulla småbarnsfamiljen

Publicerad 2022-06-08
Leka, hoppa och studsa? Är det några av familjens gemensamma intressen ska du spana in tipsen för 48 timmar i Örebro för lekfulla småbarnsfamiljen.

Ta tronen på Stora Holmens lekplats

Stora Holmen är lika med stor lekplatsunderhållning. Här finns något spännande för alla barn, där klapphagen med fåren väntar ivrigt på att charma. Lekmiljön bjuder (såklart) på gungor men också på andra inslag, som karusell, Lillputt-tåg och den mäktiga Game of Thrones-lika tronen på Bäverkullen.

En minikarusell för barn i en park.
Stora Holmen och karuseller

Bada i aktiviteter på Gustavsvik

Gustavsvik har länge gjort sig känt för sitt upplevelsebad. Och är ni en familj som är baddare på bad? Då är badet det givna pit-stopet. Men Gustavsvik myllrar av lekfulla aktiviteter även på land. För mer fart och fläkt är också den sprillans nya pumptrackbanan ett kul tillskott ni inte bör missa.

En röd, inglasad rutschkana i ett vattenland som täcks av ett transparent tak.
Lost city är ett upplevelsebad som ger pirr i magen.

Upplev lekfull parkglädje i VOX-parken

Plats för umgänge och grillning – check. Roliga och annorlunda lekplatser – check. Planer för boll och lek – check. VOX-parken, mellan områdena Varberga och Oxhagen strax utanför stan, checkar alla boxar för vad ett familjecentrum i det fria ska innehålla. Som om inte det vore tillräckligt finns här både en spektakulär Tarzandjungel och en hemlighetsfull sagostig.

Skejta i en av Sveriges fräckaste parker

Här är parken som brädar det mesta! 2015 stod Örebro Skatepark färdig, med design från det tidigare skateboardproffset och arkitekten Janne Saario. Här finns allt en skejtare kan önska sig och parken räcker för många timmar, men passar också för några kortare trix. Och glömde du att packa ner brädan? Lugn, här finns att hyra.

En ung kille skejtar på en ramp.
Örebro skatepark lockar skejtare i alla åldrar.

Nå höga höjder på Sörbybacken

Redo för ett, eller kanske många, äventyr? Sörbybacken är platsen där du och familjen kan låta adrenalinet pumpa så det står härliga till. Här finns höghöjdsbanor som passar många åldrar och kunskapsnivåer, en 150 meter lång hinderbana (Örebros största) och en nervkittlande paintball i läcker skogsmiljö. Bland annat. Förbered dig för action!

Spika minigolfen som aktivitet

Packa ner koncentrationen och besök någon av Örebros kreativa och annorlunda minigolfbanor. På Gustavsviks camping finns den fräcka och lokalt influerade äventyrsgolfen, där hålen är miniatyrer av några av stans mest kända sevärdheter. Och vid Svampen håller Örebro bangolfklubb till med sina dubbla 18-hålsbanor, en klurig äventyrsbana och en traditionsrik mer klassisk bana. Lyckas du med konstycket att göra en hole in one, eller som det heter i minigolfens värld: slå en spik?

En äldre kvinna i ljusblå klänning spelar minigolf och ska precis putta bollen mot hålet.
På äventyrsminigolfen på Gustavsvik kan du spela bland stadens sevärdheter.

Upptäck spänningen med dåtid och nutid i Wadköping

Wadköping är inte bara en vacker plats med historiska byggnader. Här tycks det finnas genuina gränder som bubblar av lekfullhet överallt. Lekladan är kanske det bästa exemplet. Här bjuder sommaren på tidsresor där barnen kan testa på livet förr i tiden. Kärna smör, tova ull, mala kaffe och tvätta med tvättbräde och spela kula på klassiskt sätt är bara några av alla spännande teman i Lekladan. Missa inte heller att kolla kalendern, kanske prickar du in någon av sommarens utomhusföreställningar?

Skapa middagsminnen på slottscafé, burgarhak eller på pizzaturné

Middag för hela familjen på menyn? Oavsett svar på favoritmatfrågan kommer svaret i det myllrande utbudet inte göra någon i sällskapet besviken. Är ni inne på en tidig middag i pampig slottsmiljö? Då är Lill-Annas slottscafé porten att passera. Här finns förutom mumsigt fika också matigare val som pajer och sallader. Och en (ofarlig) tortyrkammare som middags-krypin!

Är burgare eller kanske pizza favoriten? Då behöver du inte heller gå tomt. Diné, Hamburgerbruket, Brödernas och Bastard Burgers kan alla få burgarfesten att börja. Här kan du läsa om burgarbonanza i Örebro!

Pizzaperfektionen kan väl knappast bli bättre än att genomföra en komplett pizzaturné. Jodå, du hörde rätt. Ät förrättspizzan med löjrom på Sorella, prova någon av Paolas pangpizzor till huvudrätt och sockra turnén med en dessertpizza med jordgubbar och Nutella på Fratelli.

Tre hamburgare.

Njut av naturreservat och närproducerat kring Naturens hus

Ny dag, nya lekplatser! Och finns det någon bättre lekmiljö än naturen självt? Strax utanför stadens asfalt ligger det unikt stadsnära reservatet Oset och Rynningeviken som är som gjorda för barn med spring i benen och djur varmt om hjärtat. Här finns ett av landets rikaste fågelområden och natur som når hela vägen till alla åldrar. Och fler naturligt goda stunder finns alldeles intill. Naturens hus har gjort naturligt gott till sin paradgren, oavsett fika eller lunch. Och terrassen med ett grönskande naturreservatet som granne gör helhetsupplevelsen komplett.

En låg byggnad som omringas av vatten. Texten Naturens Hus står på husets fasad.
Naturens hus ligger i naturreservatet Oset och Rynningeviken.

Lyckas med listen på Lustiga Landet

Mer lek i tanken? Tänkte väl det! Ta turen till Vintrosa och våga dig på Lustiga landets förlovade land och hinderbanorna som sätter både tanke och fötter på prov. Lustiga Landet är småskaligt, kreativt egenproducerat och förmedlar en känsla av att befinna sig i ett stort vardagsrum utomhus. Barnasinnet från skaparna Carina och Torbjörn genomsyrar allt, från första lekstation till sista labyrint.

Glädjeskutta på Jump Yard

Hur drömmigt är det inte med en hel park av trampoliner? Och numera går det att leva den drömmen även utanför gympasalen. Som på Jump Yard. Ett ställe du knappast kan hoppa, helt enkelt. Här väller det av möjligheter till hopp och lek men också ett potpurri av andra aktiviteter. Som kluriga klätterväggar, grym gokartbana och planer för spontanfotboll.

Jump Yard ger träningsvärk i både armar, ben och skrattmuskler.

Gör egna mynt i barnens slottstorn

Örebro slotts historia är inte särskilt barnvänlig. Men det är verkligen just historia. Numera är slottet ett verkligt måste för barn. Inta det nordöstra tornet och testa på att göra egna mynt, skjuta (barnvänligt) armborst och mer därtill. På slottet bor dessutom både Spöket Laban som är redo för bus och äventyr och en konstutställning med barnens intresse i fokus. Päron och Papiljotter heter utställningen som på ett interaktivt sätt blandar in originalteckningar, måleri, lekskulpturer och tecknad film. Här kan barnens egna historier bli till. Går det att skriva ett bättre slut på den resan än så?

Två barn, en flicka och en pojke, står med käpphästar mot en stenvägg.
På Örebro slott finns källarhålar, kungasalar och borggårdar att busa loss på.

Mer inspiration för busiga barn

Två röda timmerhus och två cyklister.
För barn

4 tips för barnfamiljen i sommar

Örebro är fullspäckat med spännande aktiviteter för barnfamiljer. Här får du tips på roliga aktiviteter för barn i Örebro i sommar.
Headerbild artikelsida (3)
För barn

5 museer för nyfikna barn

1. Djur från hela världen på Biologiska museet Karolinska skolans biologiska museum är en guldgruva för dig som gillar djur. Möt en älg, vargar och det som en gång var…
En röd, inglasad rutschkana i ett vattenland som täcks av ett transparent tak.
För barn

12 tips till barnens bästa Örebro

1. Spöket Laban på Örebro slott I Örebro finns ett riktigt slott med vallgrav mitt i staden. Omgiven av Svartån, som skulle stoppa fienderna att komma in, har slottet stått…
Ett lektåg med barn omborg åker på en räls i en park.
För barn

Stora Holmen

Stora Holmen i Örebro är barnens egen ö. Sommartid kan du komma hit med hjälp av den lilla roddfärjan Wictoria från Stadsparken eller via bron från området vid universitetssjukhuset året…
Två strutar med glasskulor, choklad och kola, toppade med varsitt drinkparaply.
Mat & dryck

Glassigt i Örebro

Ice cream & coffee i Stadsparken Precis intill Svartån i Stadsparken ligger kaféet Ice cream & coffee. Det här är stället för dig som tycker att ”more is more”! De…
En person badar i en spegelblank sjö.
Natur

Bada i Örebro: 9 tips på badplatser

Örebro kommun testar regelbundet kvaliteten på badvattnet. Du kan ta del av aktuella tester på kommunens webbsida. 1. Dimbobaden Denna fantastiska lilla bukt, Dimbobaden, ger dig vibbar från utlandet och semesterkänsla…