Wadköping

Wadkoping_JC.jpg
cykla_till_wadkoping.jpg

Aktiviteter och evenemang året runt i Wadköping

Wadköping är idylliskt beläget intill Svartån och Stadsparken.

Bredvid Stadsparken hittar du friluftsområdet Wadköping. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse. Området består av hus och gårdar från fyra olika sekel i Örebro som flyttats hit. Husen är från 1500-talet och framåt. Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen "Markurells i Wadköping". 

Är du intresserad av antikviteter, design, smide, kläder, keramik eller träslöjd har du kommit rätt. Koppla av på café & restaurang "Gamla Örebro" eller handla nybakat i Jeremiasbageriet. Kommer du som en grupp kan du också boka en egen guide som visar runt och berättar mer om det vackra och historiska området.

...............................................................................................................................................

   

Öppettider
Maj–augusti: dagligen kl. 11.00–17.00 
September–april: tisdag–söndag kl. 11.00–16.00
Helgdagsaftnar kl. 11.00–14.00

Adress
Bertil Waldéns gata
Örebro

Guidade visningar för grupper i Wadköping
Mer information och aktuella evenemang i Wadköping

...............................................................................................................................................

 

Barnens Wadköping
För barnen arrangeras dockteater, pyssel, clownföreställningar med mera. Besök lekladan där du kan leka handelsbod eller djurskötare. Börjar orken tryta är Wadköping också en idyllisk plats att avnjuta en glass på. Du kan också fira födelsedag med ett spännande detektivkalas i Wadköping, läs mer om det här.
Precis bredvid Wadköping ligger Stadsparken med ett stort lekområde för barn och gott om yta att breda ut en picknickfilt på och en liten färjetur på Svartån tar dig till Stora Holmen - barnens egen lilla ö.

Cajsa Wargs hus
Wadköpings två äldsta byggnader är Kungsstugan och Cajsa Wargs hus. Cajsa Wargs hus hade sin ursprungliga plats på Kyrkogatan, bakom S:t Nicolai kyrka.
Huset byggdes i slutet på 1600-talet och var en gäststuga som hörde till en större gårdsanläggning, ägd av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Christina, 'Cajsa' gav vid 52 års ålder ut kokboken; 'Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber'. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands och blev en succé. Hon blev därmed känd som "den moderna svenska kokkonstens moder" och därför innehåller huset i idag utställningar kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.

Hjalmar Bergmanmuseet
I Övre Vallbygården i Wadköping kan du besöka Hjalmar Bergmanmuseet. Här får du veta mer om Hjalmar Bergmans liv och leverne, från retad tjockis till firad författare. Det handlar om Hollywooddrömmar och svartsjuka. Om barliv i Berlin, kärlek, rädsla och fantastisk litteratur. Mer information här.

Skolmuseet
Här finner du en utställning om skolhistoria inredd som ett klassrum från 1920-talet. Skolmuseet inryms i Handskmakaregården.

 

Örebro kommuns Tillgänglighetsguide

 

Visa stor karta