Tappa-hakan-fina äventyr

Natur och äventyr
Publicerad 2020-08-20 / Uppdaterad 2020-09-21
Högt upp i luften och långt ner bland gruvorna. För den fartfyllde och för den fikasugna. Här får du tips på outdooräventyr som tar dig till magisk natur och vackra utkiksplatser.

Vandra runt Amboberget   

Den 9 kilometer långa vackra vandringsslingan runt Amboberget  bjuder på mystiska grottor och fina utsiktsplatser. Grottan Frihetsportalen har en spricka som du till och med kan gå igenom – väldigt instagramvänligt ställe! Start och slut för rundslingan är Mogetorp, dit du enkelt tar dig med buss från centrala Örebro på 30 minuter. 

En skylt i trä med texten BLOCKGROTTA 500 M i svarta bokstäver. Runtom är det skog och mossa.
En avstickare till blockgrottorna vid Amboberget.

Ladda inför en höghöjdsfika

Svindlande höjder och magnifika vyer får du från Rusakulan, utsiktsplatsen i Kilsbergen som mäter 265 meter över havet. Molnfria dagar kan du se stora delar av Närke, men även glimtar av Västmanland och Östergötland! Strax nedanför Utsiktspunkten är tillgänglig för rörelsehindrade och det finns en parkering strax intill. Vill du njuta av matsäck finns en rastplats och vindskydd nedanför utsiktplatsen. Snacka om fika with a view!   

Bänkar i sten och trä högst uppe på Rusakulan.

Makalöst vackra Bergslagsleden 

Om du gillar att springa stig i vacker natur, kanske Bergslagsleden är något för dig? Leden slingrar sig från Kloten i norr till Tiveden i söder och är 28 mil i sin helhet. Etapperna varierar mellan 7 och 22 kilometer och vissa går att nå med buss, t.ex. etapp 8, 9 och 10. Kom ihåg att packa badkläder för spontana sjödopp och vatten att dricka! 

En man vandrar i ett skogen som är höstfärgad i orange och grönt.
Bergslagsleden

Klättervänliga Rosendal 

Strax norr om Örebro ligger Rosendal, ett känt klätterställe med branta bergsväggar och fina utsikter. Här finns möjligheter till både klippklättring och klättring på ett av Sveriges bästa boulderområden. Om du inte klättrar kan du istället njuta av den fina utsikten tack vare stigar som leder upp på bergskammen. Kom ihåg att parkera enligt föreskrifterna på plats. 

En kvinna med brunt hår i hästsvans och rosa huvtröja sitter på en klippa och tittar ut över utsikten med skog och ängar.
Rosendal

Mäktiga berg vid Limstensgruvorna 

Mossbeklädda väggar som skimrar i smaragdgrönt, mäktiga valv i berget och djupa, svarta hål som den frodiga grönskan tar över. Låter det som en äventyrlig utflykt i din smak? Då är Limstensgruvorna ditt nästa hemesterställe! I Tryggeboda, 45 minuter söder om Örebro, ligger de gamla gruvorna som man bröt kalksten ur på 1800-talet. Idag är bara valven kvar och naturen återtar sakta men säkert platsen. På de släta väggarna kan man dock läsa namn och datum som arbetarna har huggit in, som spår av det hårda livet i gruvorna.  

En mossgrön stenvägg i ett före detta kalkbrott.
Limstensgruvorna

Downhill från hög höjd 

Mitt på den platta Närkeslätten ligger Kvarntorpshögen som en maffig, mjukt rundad höjd. Den gamla slagghögen består av rester från oljeskifferindustrin i området och ”lever” fortfarande. Här och var pyser det vattenånga från marken! Idag är Kvarntorps friluftsområde ett populärt ställe att promenera, springa – och framförallt åka MTB på. Här finns leder för både nybörjare och avancerade downhillcyklister och det passar perfekt för utförsåkning på enduro, downhill eller väldämpad mountainbike.  

Två mönstrande handskbeklädda händer håller om ett rött cykelstyre.
Downhill från Kvarntorpshögen