Cykelleder runt Örebro

cykel_carina_remrod.jpg

På tur bland fågelsjöar, kohagar, landsbygd och berg

Våra cykelslingor tar dig ut i stadsnära natur på vackra grusvägar blandat med både en och annan stig men även mindre bilvägar. På några av dem finner du en gårdsbutik eller ett trevlig fik som lockar till ett stopp för en god räkmacka eller en fika.

Från Örebro slott tar du dig enkelt ut på någon av våra cykelslingor som tar dig ut på landsbygden där du når både kulturlandskap, gastronomisk restaurang (Katrinelund) eller SM området i Ånnaboda. Flera cykelslingor är just nu på väg att skapas så fråga oss gärna om nya sträckningar. För dig som önskar lite kortare, citynära cykelturer, klicka här.

.................................................................................................................................................................................................................

    Lången runt 30 km
Packa picknick-korgen för en härlig tur.
 
  Tysslingen runt 41 km
Upplev fantastiskt fågelliv.
 
  Kilsbergsrundan 54 km
Detta är en av tuffingarna.
 

'

 

Hemfjärden runt 40 km
Vår klassiker.

 
 

 

Vinöleden, Brevensleden och Kvismarleden
Härliga cykelvägar i Östernärke.

 

 

 

     Katrinelundsleden 28km
     Vacker miljö och kulinariska läckerheter


     OBS! På Bergslagen Cyclings karta över Katrinelundsleden           står felaktigt att leden inte är skyltad. Detta stämmer inte,           denna led är skyltad.

......................................................................................................................................Lången runt 30 km

Lången runt tar dig förbi Svampen i riktning mot Nora. Lången runt ger dig flera möjligheter då du kan gena på slingan. Picknick korg rekommenderas. Under sommaren kan du med fördel fika på Kårsta golfklubb som ligger vackert placerad utmed vägen.

Tysslingen runt 41 km
Från Örebro slott tar du dig uppströms Svartån till Karlslund och följer sedan cykelvägen mot Garphyttan. Tysslingen är en av våra fågelsjöar och det är här som flera tusen sångsvanar kommer med våren tidigt i mars. Tag gärna med dig kikare. Området bjuder på både fåglar och gott om vilt. Vid Rånnesta finns ett café men tag gärna med dig fika för vid Norra svalnäs finns en mycket vacker rastplats nere vid sjön.

Kilsbergsrundan 54 km
Detta är en av tuffingarna. Från Karlslund följer du cykelvägen mot Garphyttan. Följ vägen mot Vintrosa (ta gärna en fika på gårdsbutiken Tant Grön i Vintrosa). I Garphyttan kan du välja att cykla backen upp till Ånnaboda för en Lunch och här kommer det tuffa. 4 km i en seg backe men det är värt det när du kommer upp. Ånnaboda är en pärla. Här både vandrar, cyklar, badar äter och sover vi gott. Är backe skrämmande kan du hoppa den och fortsätta mot vackra Frösvidal för att ta dig utmed Tysslingen och hem igen.

Hemfjärden runt 40 km
Vår klassiker. Från Örebro slott tar dig dig nedströms Svartån till Naturens hus för att där gå på den markerade leden. Hjälmarens vattenlandskap blandas med jordbruks och landsbygdslandskap. En hel del grusvägar blandas med mindre landsvägar. 

OBS! Som rundslinga endast sommartid då cykelfärja krävs vid Ässundet.

 

 

Vinöleden, Brevensleden och Kvismarleden

Tre helt nya leder utmed Hjälmaren och i det härliga skogsområdet på gränsen mot Sörmland och Östergötland som tar dig till områdets stora besöksmål. Upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk och de storslagna naturupplevelserna vid Kvismaren.

 

Katrinelundsleden
Katrinelundsledens första del följer Hemfjärden runt, men vid Hjälmarbaden tar den nya leden vid. Den tar dig på vackra vägar, förbi hagar och ståtliga gårdar, till Katrinelund och alla de kulinariska upplevelserna på värdshuset och sjökrogen.

OBS! På Bergslagen Cyclings karta över Katrinelundsleden står felaktigt att leden inte är skyltad. Detta stämmer inte, denna led är skyltad.

Läs mer om leden 
Läs mer om Katrinelund 

Fler cykelleder hittar du här

Projektet Leder i Östernärke finansierades i huvudsak genom medel från EU via Landsbygdsprogrammet som förvaltas av Länsstyrelsen i Örebro län medan Örebro kommun Kultur och Fritid medfinansierade projektet.

Läs mer om projektet

Visa stor karta