fbpx

Selfieguide till Örebro

Staden
Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2020-10-29
Ingen hemmaturist utan riktigt många hemesterselfies, eller hur? Örebro är fullt av fina vinklar och vrår som förtjänar att förevigas – och publiceras. Här kommer våra bästa tips på fotovänliga ställen i Örebro, perfekta för en selfie eller två.

1. Kunglig selfie vid slottet

En selfie med slottet i bakgrunden är en självklarhet i Örebro! För den bästa bilden finns olika alternativ. Trädäcket på Storgatan är en klassiker, här får vårt magnifika slott som vacker bakgrund. Vid korsningen Olaigatan/Kanslibron fångar du slottet ur en annan, men ack lika vacker, vinkel.

En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.
Slottsselfie

2. Svampen – med utsikt eller uppsikt

Från ovan eller underifrån? Beroende på vilken vinkel som är dig mest fördelaktig, finns flera sätt att ta din Svampenselfie. Uppifrån balkongen på Svampen får du en grym utsikt över stan, men en riktigt cool bild får du också om du ställer dig under Svampen och tar din bild uppåt.

En tjej i rosa kappa och utsikt från Svampens skybar
Utsikten från Svampens restaurang.

3. Statyerna i Stadsparken

Den grönskande och blomstrande Stadsparken kryllar av fina platser för snygga selfies. Föreviga dig med någon av statyerna i parken, kanske ”Silversurfaren” och ”Nallefåtölj” som finns vid bryggan mittemot Stora Holmen?

Vita, klockformade blommor och rosa blommor i Stadsparken.
Blommor bland selfiestatyerna i Stadsparken i Örebro.

4. De gigantiska popcornen

Tre gigantiska popcorn toppar selfieställena i Örebro. Ja, vi skojar inte! Dessa klättervänliga popcorn, skapade av Anton Hjärtmyr, prydde den rosa gatan under 2015 års OpenArt. Där blev de det mest fotade objektet av alla och har därför en självklar plats på vår lista. Du hittar dem numera i Hästhagens friluftsområde.

En liten flicka står framför statyer av popcorn i en park.
Popcornen står numera i Hästhagen.

5. Borgens tinnar och torn

Den riddarlika byggnaden, som i folkmun kallas Borgen, var en gång i tiden författaren Hjalmar Bergman hem. Under många år var det sedan Nerikes Allehandas tidningshus och är numera ett Clarion Collectionhotell. Tips! Stå på Södra Strandgatan för bästa vinkel.

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.
Clarion Collection Hotel Borgen, sett från Södra Strandgatan.

6. Förr i tiden-selfie

Trångboddheten i Wadköpings hus när de stod i city var enorm. 1822 bodde till exempel 64 personer i Tenngjutargården, alltså det hus som idag är restaurang Gamla Örebro. Det ger en bostadsyta på knappt 4 kvadratmeter per person! I denna familjära omgivning kanske det därför passar bra med en gruppselfie?

En gammaldags kamera i Wadköping.
Selfie a la Wadköping.