SV
Svenska
Staden

Selfieguide till Örebro

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2023-06-19
Örebro är fullt av fina vinklar och vrår som förtjänar att förevigas – och publiceras. Här kommer våra bästa tips på fotovänliga ställen i Örebro, perfekta för en selfie eller två.

1. Kunglig selfie vid slottet

En selfie med slottet i bakgrunden är en självklarhet i Örebro! För den bästa bilden finns olika alternativ. Trädäcket på Storgatan är en klassiker, här får vårt magnifika slott som vacker bakgrund. Vid korsningen Olaigatan/Kanslibron fångar du slottet ur en annan, men ack lika vacker, vinkel.

En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.
Slottsselfie

2. Svampen – med utsikt eller uppsikt

Från ovan eller underifrån? Beroende på vilken vinkel som är dig mest fördelaktig, finns flera sätt att ta din Svampenselfie. Uppifrån balkongen på Svampen får du en grym utsikt över stan, men en riktigt cool bild får du också om du ställer dig under Svampen och tar din bild uppåt.

En tjej i rosa kappa och utsikt från Svampens skybar
Utsikten från Svampens restaurang.

3. Statyerna i Stadsparken

Den grönskande och blomstrande Stadsparken kryllar av fina platser för snygga selfies. Föreviga dig med någon av statyerna i parken, kanske ”Silversurfaren” och ”Nallefåtölj” som finns vid bryggan mittemot Stora Holmen?

Vita, klockformade blommor och rosa blommor i Stadsparken.
Blommor bland selfiestatyerna i Stadsparken i Örebro.

4. De gigantiska popcornen

Tre gigantiska popcorn toppar selfieställena i Örebro. Ja, vi skojar inte! Dessa klättervänliga popcorn, skapade av Anton Hjärtmyr, prydde den rosa gatan under 2015 års OpenArt. Där blev de det mest fotade objektet av alla och har därför en självklar plats på vår lista. Du hittar dem numera i Stora Mellösa.

En liten flicka står framför statyer av popcorn i en park.
Popcornen finns för tillfället i Stora Mellösa.

5. Borgens tinnar och torn

Den riddarlika byggnaden, som i folkmun kallas Borgen, var en gång i tiden författaren Hjalmar Bergman hem. Under många år var det sedan Nerikes Allehandas tidningshus och är numera ett Clarion Collectionhotell. Tips! Stå på Södra Strandgatan för bästa vinkel.

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.
Clarion Collection Hotel Borgen, sett från Södra Strandgatan.

6. Förr i tiden-selfie

Trångboddheten i Wadköpings hus när de stod i city var enorm. 1822 bodde till exempel 64 personer i Tenngjutargården, alltså det hus som idag är restaurang Gamla Örebro. Det ger en bostadsyta på knappt 4 kvadratmeter per person! I denna familjära omgivning kanske det därför passar bra med en gruppselfie?

En gammaldags kamera i Wadköping.
Selfie a la Wadköping.

Mer inspiration

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.
Boenden

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

”Titta, en borg!” brukar vara en vanlig replik från Storbron. Och visst är det en borg – Örebros egen riddarborg.
Utflykter

Två upplevelser i en sväng! Tips som gör din utflykt dubbelt så bra

Dagsutflykter strax utanför Örebro för dig som gillar fika och shopping! Botanisera bland kaféer, loppisar, inredningsbutiker och slott.
Natur

Cykla i östra Närke - lite längre rundor

Cykla i Östernärke och upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, naturen vid Kvismaren och fantastiska smaker på Katrinelunds Sjökrog.
Utflykter

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.
Närbild på vaniljmunkar och bullar.
Mat & dryck

Fika i Örebro

Fikasugen i Örebro? Här får du tips på olika sorters kaféer i Örebro. Klassiska konditorier, veganska sötsaker, fräscht fikabröd och annat gott!

Inspiration från andra kategorier

Natur

Bada i Örebro: 8 tips på badplatser

Utflykter

Fler praktfulla slott i Örebro län

Mat & dryck

Hemligheten bakom kardemummabullarna

Staden

Topp 11 sevärdheter i Örebro