SV
Svenska
Staden

Topp 11 sevärdheter i Örebro

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2024-02-08
Tinnar och torn, en randig svamp och ett silverskimrande kulturmecka. Här är listar vi Örebros klassiska sevärdheter som du absolut inte får missa!

Klassiska saker att se och göra i Örebro

Örebro slott

Ett besök i Örebro är inte komplett utan ett besök på slottet! Mitt i staden står 700-åringen som besöks av många personer varje år. Här bor Lilla Spöket Laban, Gustav Vasa, Lasse-Maja och flera andra karaktärer som du kan träffa på i slottssalarna.

Vattentornet Svampen

Det 58 meter höga vattentornet och Örebros mest ikoniska symbol, Svampen, är ett väldigt populärt besöksmål och en restaurang. Du kanske cyklar förbi Svampen på väg till jobbet, men har du varit uppe där och fikat, ätit deras svampsoppa eller njutit av den fantastiska utsikten? Det är något som många har missat, men som är värt en vistelse!

Friluftsmuseet Wadköping

I Wadköping kan du uppleva hur livet i Örebro har sett ut under flera hundra år. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och butiker. Ta med barnen, kompisen eller älsklingen på en mysig tur, eller varför inte slå er ner och fika eller köpa glass?

Gustavsvik och Lost City

Gustavsvik är ett äventyr för hela familjen! Upplevelsebadet Lost City med sitt djungeltema, äventyrskanor och vågmaskiner lockar många barn och vuxna året om. Men visste du att de också har också har säsongsöppen äventyrsgolf, ett av Sveriges största gym utomhus, konserter, restaurang och andra semestervänliga aktiviteter?

Naturreservatet Oset och Rynningeviken

En naturskön sevärdhet är naturreservaten Oset och Rynningeviken, som ligger bara ett stenkast från stan. Hit kommer massor av örebroare och besökare varje helg för att njuta av fantastisk natur och ljuvligt lugn. Om du vill utforska reservatet lite mer, kan du ta sikte på områdena norrut, som Munkatorp och Myrö våtmark. Perfekt för en cykelutflykt! Stanna gärna till på Stora Hjortstorps gård eller Naturens hus för lunch och fika.

Sörbybacken

Sörbybacken har aktiviteter som får adrenalinet att rusa. Zipline, höghöjdsbana och quickflight - men även lugna aktiviteter som paintball och fotbollsgolf. Sörens vedugn ligger intill backen och är en populär pizzeria .

Ånnaboda och Kilsbergen

Kilsbergen ligger bara 25 minuter från centrala Örebro och är lätt att nå med både bil och buss. Här kan du koppla av i naturen och njuta av många olika aktiviteter: vandra, cykla MTB, fiska, bada, basta, tälta, paddla och skogsbada. Ånnaboda är en bra utgångspunkt för friluftsaktiviteter och naturskönt boende.

Kulturkvarteret

Kulturkvarteret är en nybyggd samlingsplats för kultur i alla former. Här ryms bibliotek, kafé och restaurang, konstutställningar, skapande workshops och scener för musikframträdanden.

Karlslunds kulturreservat

Karlslund är ett populärt område i Örebro med kulturreservat, trädgård och herrgård. I närheten ligger ridskola sommarkafé, bad och naturområden.

Lindbacka bruk

Det gamla bruket i Lindbacka har fått nytt liv. Den historiska industricharmen finns kvar, men numera huserar ett kafferosteri, kombuchatillverkning, delikatessbutik, galleri och flera andra kreativa verksamheter.

Stadsparken

Stadsparken har utsetts till Sveriges vackraste park - och till och med Europas femte vackraste park. Här kan du kan promenera, fika, leka i lekparken, njuta av blommorna och se konserter från Stora scenen.

Strax utanför Örebro

Natur

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

Natur

Garphyttans nationalpark

Inspireras av andra kategorier

Natur

Cykla i city - här är tips på cykelturer i stan

Utflykter

Besök Järle station – Sveriges äldsta tågstation

Mat & dryck

Smaka på Örebro - tips på en helg för foodies