SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Hemmaturista i Örebro

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2022-05-11
Fram med kameran och kartan! Det är dags att leta fram din inre upptäckare och börja turista i din egen stad. Besök de klassiska sevärdheterna och unna dig en ledighet på hemmaplan.

Här är listar vi Örebros klassiska sevärdheter som du absolut inte får missa.

1. Örebro slott

Ett besök i Örebro är inte komplett utan ett besök på slottet! Mitt i staden står 700-åringen som besöks av många, många personer varje år. Här bor Spöket Laban, Gustav Vasa, Lasse-Maja och flera andra karaktärer som du kan träffa på i slottssalarna. 

Ett sandfärgat slott med tre synliga torn och svart tak. Slottet står på en ö, omgiven av en å. Himlen är blå med några moln.
Örebro slott

2. Vattentornet Svampen

Det 58 meter höga vattentornet och Örebros mest ikoniska symbol, Svampen, är ett väldigt populärt besöksmål och en restaurang. Du kanske cyklar förbi Svampen på väg till jobbet, men har du varit uppe där och fikat, ätit deras svampsoppa eller njutit av den fantastiska utsikten? Det är något som många har missat, men som är värt en vistelse!

Ett randigt vattentorp med blå himmel i bakgrunden.
Svampen

3. Wadköping

Wadköping, med sina trähus, gårdar och teaterverksamhet, visar hur livet i Örebro har sett ut under flera hundra år. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och butiker. Ta med barnen, kompisen eller älsklingen på en mysig tur, eller varför inte slå er ner och fika eller köpa glass?

Röda timmerstugor med gräsbeklädda tak. En tjej med barnvagn går förbi nedanför stugorna.
Wadköping

4. Gustavsvik och Lost City

Gustavsvik är ett äventyr för hela familjen. Du har säkert hört om äventyrsbadet Lost City med sitt djungeltema lockar många barn och vuxna året om. Men har du också upptäckt deras äventyrsgolf, restaurang och andra hemestervänliga platser?

Minigolfbana med ett slott i miniatyr
Minigolfbanan på Gustavsvik

5. Karlslunds herrgård och trädgård

Kulturreservatet Karlslund ligger vackert nära Svartån och natursköna omgivningar. Promenadslingorna och kaféet med utsikt över herrgårdsträdgården är populära besöksmål sommartid. För barnen finns barnens trädgård, där de har chans att träffa prinsessan och lösa mysterium!

En svart skylt med pilar i respektive riktning och sol i motljus.
Karlslunds herrgård

6. Kilsbergen

Vandring, fiske, MTB, skidor och friluftsliv ökar i popularitet för varje år. Med bara 2 mil från Örebro är Kilsbergen ett uppskattat ställe för att komma ut i naturen. Ånnaboda är en bra utgångspunkt för friluftsaktiviteter och naturskönt boende.

En person vandrar i en höstfärgad skog.
Kilsbergen

7. Saluhallen

Saluhallen är en samlingsplats för både örebroare och besökare, för såväl AW och lunch som middagar och musikkvällar. Sällskapet kan beställa från olika restauranger, men ändå sitta tillsammans och äta.

Fisk och skaldjur och vinflaskor ligger på kylning i en disk.

8. Tysslingen

På vårkanten samlas tusentals svanar vid sjön Tysslingen, vilket också lockar många besökare att titta på den vackra vyn med de vita fåglarna vid Kilsbergens fot. Övriga tider på året är Tysslingen runt en fin cykelled som bjuder på vackra vyer och natursköna omgivningar.

Gräs och ängar i orange motljus-
Tysslingen vid Kilsbergen.

9. Naturreservaten Oset och Rynningeviken

Endast ett stenkast från stan ligger naturreservaten Oset och Rynningeviken, som erbjuder fantastisk natur och ljuvligt lugn. Som örebroare känner du säkert till naturreservaten, men har du upptäckt områdena norrut, Munkatorp och Myrö våtmark?

Blå himmel och blått vatten med tussar av vass.

Jag tycker det är mysigt att gå ned till Rävgången och grilla korv, gå en långpromenad och se alla träd i fina färger!

Örebroare

Turista på andra håll

Du kan givetvis turista på andra håll och kanter och upptäcka saker och platser du aldrig tidigare sett, men som alltid legat runt hörnet. Här tipsar vi om lokala kaféer, gårdsbutiker och naturupplevelser strax utanför Örebro.

Strax utanför Örebro

Natur

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

Natur

Garphyttans nationalpark

Mat & dryck

Gårdskaféer utanför Örebro

Inspireras av andra kategorier

Natur

Cykla i city - här är tips på cykelturer nära stan

Utflykter

Järle station

Mat & dryck

Smaka på Örebro - tips på en helg för foodies