Staden

Höstens bucketlist i Örebro

Publicerad 2021-09-28 / Uppdaterad 2021-10-01
Äntligen höst! Här är en lista på roliga, knasiga, härliga, äventyrliga och mysiga saker att göra i höst i Örebro. Hur många punkter på Örebro bucketlist prickar du av?

Åka på solnedgångssafari

Det är något speciellt med solnedgångar, eller hur? Extra speciella blir de om du njuter av dem från väl utvalda platser. Sena sommarkvällar med vackert väder är som gjorda för att åka på solnedgångssafari! Packa bilen eller cykeln med mysig filt och några kuddar för att sedan ta sikte på fina utsiktsplatser och vida vyer. Hur många "solnedgångsspots" hinner du med på kvällens safari? Du kan kika in Naturkartan för att hitta tips på platser att åka till.

Topptura i tre trappor

Trappa upp din träning tills du når toppen! Ja, i dubbel bemärkelse. Börja lite lätt med de 136 stegen i trappan uppför Vivallakullen. För nästa nivå, passar den lite längre motionstrappan i Sörbybacken bra att träna flåset i. Därefter stundar de utmanande 427 trappstegen uppför Kvarntorpshögen i Kumla!

Bonustips: Hälsotrappan i Rävåsens naturreservat i Karlskoga.

Sova under stjärnorna

Allt du behöver är liggunderlag, sovsäck eller en filt samt en dos upptäckarlust för att sova ute. Vill du uppgradera utomhusnatten några snäpp, kan du ta med ficklampa, kudde och kikare. Hitta en fin plats där det är tillåtet att övernatta och njut av att sova med himlen som tak. På Naturkartan finns tips på naturområden. Psst! Läs föreskrifterna för det område du ska till, så du vet vad som gäller.

Gå på skattjakt

Ge dig ut på skattjakt i sommar! Utforska Örebro och dess natur genom geocaching. Geocaching går ut på att hitta ett gömt föremål, en så kallad cache, innehållande en loggbok och penna. När du hittat en cache loggar du det, och ger dig sedan vidare mot nästa. Du får koordinater eller en ledtråd genom att registrera ett konto på Geocaching.com, sedan är det bara att ge sig ut och leta! Vem vet vad för okända skatter som gömmer sig därute. 

Tips! Längs Bergslagsleden finns flera cachar utplacerade. Varför inte förena nöje med nöje genom att geocacha samtidigt som du njuter av den vackra leden? Läs mer på Bergslagsledens hemsida

Åka zipline

Känn adrenalinet pumpa när du susar fram bland trädtopparna. Ziplinen på Sörbybacken tar dig den 300 meter långa linfärden i en hastighet av hela 50 km/h. Inget att rekommendera för den höjdrädde! Men en magisk utsikt över Örebro utlovas. Läs mer om öppettider och hur du bokar zipline på Sörbybackens hemsida.

Foto: Stefan Källström

Kora bästa burgaren

De senaste åren har Örebro fyllts av hamburgerrestauranger, men vilken är egentligen den allra bästa? Och vilken är den ultimata burgaren? Passa på att i sommar ge dig ut på jakt efter den godaste burgaren! Här hittar du en massa tips på hamburgare i Örebro som du kan börja med i ditt sökande. 

Tre hamburgare.

Testa skogsbad

För många är sommaren tid för semester, men det är inte alltid så lätt att koppla av och stressa ned. Ett tips för att lindra bot på detta är att skogsbada! Vetenskapliga studier om skogsbad pekar på allt från färre stresshormoner, sänkt blodtryck, stärkt immunförsvar, djupare andning och lugnare hjärtslag. Det låter ju inte så dumt? Här kan du läsa mer om skogsbad. 

Gasa i gokart

Den före detta Formel 1-föraren och örebroaren Marcus Ericsson blev upptäckt och startade sin karriär på en gokartbana här i Örebro. Kanske är det din tur i sommar? På med handskarna och hjälmen, nu kör vi! Du kan axla din inre racingförare hos Örebro motorstadio och Gelleråsen arena.

Äta vego i en vecka

Är du en inbiten köttätare som vill testa något nytt? Eller vill du bara få mer inspiration till matlagningen? Då har du tur, för Örebro är fylld av högklassig vegetarisk och vegansk mat! I stan går att hitta alltifrån vegansk fine dining till vegansk fika och glass. Du hittar våra bästa tips på restauranger som serverar vegetarisk och vegansk mat här

En färgstark maträtt på en gul tallrik.
Rosengrens skafferi är en väletablerad vegetarisk restaurang i Örebro.

Bli minigolfmästare

Minst en minigolfrunda måste man hinna med under en sommar. Så plocka fram golfklubban och träna på din allra bästa golfsving, hur många hole-in-ones kan du göra på en runda? I Örebro finns alltifrån traditionell minigolf till äventyrsgolf för den som känner för något lite annorlunda. Här tipsar vi om minigolfbanor i och runt Örebro. 

Göra en cykelutflykt

Det är inte för inte som Örebro kallas för cykelstaden. Här finns nämligen gott om cykelmöjligheter för den som vill! Här kan du läsa mer om perfekta cykelutflykter runt staden.

Psst! Ingen cykeltur är komplett utan ett fikastopp! Hätipsar vi om härliga cykelturer som både innehåller mysiga fikapauser, vackra vyer och badmöjligheter.

En man på cykel med Örebro slott i bakgrunden och en liggande hund i förgrunden.
Cykla i centrala Örebro och upptäck naturen.

Åka på kanotäventyr

Välj mellan att susa fram i de vildaste forsarna eller att långsamt glida över de lugnaste vatten. Örebros fantastiska läge vid Hjälmaren gör att möjligheterna till att paddla kanot är många! Här kan du läsa mer om var du kan paddla och hyra kanoter i Örebro.

Göra en pizzaturné

Tunn eller tjock botten? Med eller utan tomatsås? Mycket eller lite kant? Det finns lika många åsikter kring hur en pizza ska vara som det finns människor på denna jord. Då är det tur att det finns så många olika pizza-ställen att välja på! Gör en pizzaturné i sommar för att uppleva dem alla.

Ta selfie i ett popcorn

Sommarens coolaste selfie tar du självklart i - ett popcorn! Efter Open Arts konstutställning 2015 tog örebroarna Anton Hjärtmyrs popcornsstatyer till sina hjärtan. De har sedan dess flyttat runt på olika platser i staden, men har nu poppat upp i Sveaparken.

Göra Bergslagsleden hardcore

Gillar du att springa stig och vill ha det lite hardcore? Då har vi tipset för dig! Spring hela Bergslagsleden (etapper 1-17) i sträck. Då kammar du inte bara hem det ärofyllda Orange Bandet, utan får också massvis med fina naturvyer på köpet! Karta över Bergslagsleden hittar du här.

Psst! Den 28 - 29 augusti anordnas Bergslagsledens hike. Följ med på en vandring med start i Mogetorp och med övernattning vid Blankhults gård. Passar perfekt för dig som vill vandra med andra eller dig som kanske är ovan vid att sova ute och vill få lite tips! Mer information om Bergslagsledens hike.

Hitta ett hemligt hångelställe

Hitta ditt eget favoritställe för rosor och romantik, nu när staden är som vackrast! Kanske en kulle med bländande utsikt, en oas i parken eller en mysig glänta?

Besöka 5 gårdsbutiker

Runt om i Örebro län finns flera gårdsbutiker som säljer allt möjligt! Du kan hitta allt ifrån mjöl och grönsaker till kombucha, praliner och kaffe. Varför inte ta en runda i flera av Örebro läns gårdsbutiker och sedan laga en helt lokalproducerad middag? En garanterad succé! Du hittar en lista på gårdsbutiker med försäljning här.

Göra en krumelurtur

Vem var Lydbjörn? Varför reste hans mor Tored en sten till hans minne? Den tusenåriga Nastastenen väcker många frågor med sin runskrift, men ger få svar. Stenen är en fornlämning och står vid vägkanten i Nasta, ungefär 3 kilometer nordväst om Glanshammar utanför Örebro. Åk dit och kika på stenens krumelurer, kanske löser du gåtan om Lydbjörn och hans mamma.

Paddla SUP

Är du inte rädd för att bli lite blöt så är Stand Up Padel något för dig! Ta dig ut på ett alldeles eget SUP-äventyr, utforska nya platser eller bara kom bort från trängsel och brus. Kanske hittar du ditt alldeles egna smultronställe? Här tipsar vi olika möjligheter för att paddla SUP i Örebro. 

Spela glowball

Du har kanske spelat volleyball, men har du testa glowball? På en varm och härlig sommarkväll så leta upp en volleybollplan, köp eller ta med en självlysande boll och när det börjar skymma är det bara att sätta igång. Skratt och en härlig kväll utlovas! Tips! Du hittar flera volleybollplaner i Alnägnarna.

Gå på kaffeprovning

Undersökningar har visat att svenskar dricker mer kaffe än vatten. Därför finns det ju en stor anledning till att att hitta det kaffe vi gillar allra allra mest! Ge dina smaklökar en resa och orientera dig i kaffedjungeln genom att boka en kaffeprovning. Du hittar det hos Cozo coffeeKaffemästaren och Oliv & Te.

Oskar Cedermalm på CozoCoffee i sitt kafferosteri.
Cozo Coffee

Uppleva naturen från hästryggen

Mellan Nora och Örebro ligger Ramshyttans Hästgård. De erbjuder turridningar i Kilsbergens vackra natur, hur härligt låter inte det? Turerna passar såväl för nybörjaren som den erfarna.

Psst! Passa på att ta med badkläder och en picknickorg! Det finns nämligen goda möjligheter att stanna på vägen för en traditionell fika eller ett dopp i sjön! Läs mer om Ramshyttans Hästgård på Bergslagsledens hemsida eller kika in deras Facebook.

Lösa kluriga grottmysterier

I varje grotta ruvar hemligheter - som är mer eller mindre sanningsenliga. Oavsett om de är kryddade med en dos fantasi eller tagna rakt ur historieboken, är grottor spännande utflyktsmål. Runt om Örebro finns flera fina grottor som får fantasin att skena:

  • Skärmarbodabergen mellan Örebro och Nora
  • Ugglehöjden i Fasaskogen
  • Limstensgruvorna i Tryggeboda
En mossgrön stenvägg i ett före detta kalkbrott.
Limstensgruvorna

Fånga en firre

Gös, gädda, abborre eller lax - vad lyckas du få på kroken i sommar? I Örebro finns gott om möjligheter till fiske. Läs mer om vad som gäller för fiske i centrala Örebro på Örebro kommuns hemsida. Är du sugen på att ta dig ut till Hjälmaren, så kan du läsa mer om vad som gäller där hos Länsstyrelsen Örebro.

Bli skateproffs

Bli ett skateproffs i sommar! En skateboard, hjälm och en plan yta är allt du behöver (och kanske ett par knäskydd till en början). Vill du utmana dig själv, så ta dig till Örebro skatepark! Där hittar du flera street-ytor och bowls i olika storlekar och för alla nivåer. När kiosken är öppen finns även skateboards att låna för den som vill. Testa också Brädcentralen, en 650 kvm stor skatehall på CV-området, de har allt du kan tänkas behöva! Läs mer om skateboard i Örebro.

En ung kille skejtar på en ramp.

Lattja i Örebros lekplatser

I Örebro kommun finns 170 lekplatser, hur många hinner du testa i sommar? På Örebro kommuns hemsida hittar du en guide till Örebros lekplatser. Vilken blir din favorit?

Hitta Örebros bästa bulle

Var finns Örebros bästa bulle? Ge dig ut på bulljakt för att kora den allra bästa bullen! Om du behöver inspiration till var den kan gömma sig, har vi tips på kaféer och fik i Örebro.

Närbild på en kardemummabulle med pärlsocker på.

Bemästra en höghöjdsbana

Ta dig fram bland trädens toppar i någon av länets höghöjdsbanor! Gå på hängbroar, hoppa mellan träd och klättra på stockar som lutar och gungar. Banornas höjd varierar från allt mellan 1 till 17 meter över marken. Ingenting för den som är höjdrädd med andra ord! Du hittar höghöjdsbanor hos Sörbybacken i Örebro och Ösjönäs i Tiveden.

Psst! Vill du inte klättra bland trädtopparna? Kolla då in punkt 49!

Bestiga en fornborg

Varför bestiga berg när man kan bestiga en borg? I Örebro län finns hela 34 stycken fornborgar! De fungerade som skydd för människorna i området när fiender hotade, men kan också ha varit symboler för makt eller heliga platser för att utöva kult. Oavsett vad de användes till förr, är de oftast fina platser att vandra till och njuta av utsikten från idag. Fyra tips på fornborgar i närheten av Örebro:

Konstspana i stan

Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller hur vi umgås i år! Gå på en konstrunda i stan och njut av målningar, skulpturer och installationer på Örebros gator och torg. Här finns tre smakprov på färgstark konst i city.

Yoga i soluppgången

Är du en morgonpigg person, eller om du någon gång vaknar tidigt och inte kan somna om, testa då att köra ett yogapass i soluppgången. Ta dig till en park eller fin plats i närheten, sätt på lite mysig musik och se solen fridfullt dyka upp över horisonten. Bättre start på morgonen går nog inte att få! 

Psst! Den 26 juli kommer Yogagames att köra yoga på terassen på Örebro slott.

Ordna ölprovning med lokal öl

Örebro är kanske mest känt för kex och champis, men visste du att Örebro också kryllar av riktigt bra, lokalproducerad öl? Bland annat så har Närke Kulturbryggeris Stormaktsporter blivit utsedd till Sveriges bästa öl, och är dessutom med på en lista över världens 100 bästa öl.

Fyra lokala ölflaskor och ett glas med öl i.

Burpea i Örebros utegym

Hur många klarar du? Utmana varandra med att göra burpees i olika utegym! Det finns flera välutrustade utegym i Örebro kommun. Kanske hittar du en ny träningsfavorit?

Spela discgolf

För den som hellre kastar en frisbee istället för att svinga en golfklubba så finns discgolf! I och runt Örebro finns flera banor att spela på. Kanske ska du utmana någon på en discgolfturnering i sommar? Sök upp lite tips på tekniker (som du såklart inte delar med dig av till din motståndare) och kör igång! Tips på banor i Örebro:

Ett ytterligare tips är att testa fotbollsgolf! Passar för både stora som små. Du hittar det bland annat hos Sörbybacken.

Bruncha och boula

Vem gillar inte boule och vem gillar inte brunch? Nej, precis. Därför borde ju en kombination av de två vara den ultimata sommaraktiviteten! Börja med ett parti boule och slå er nedan ned för en härlig brunch i det gröna. Givetvis har vi tips på var du kan bruncha och boula.

Tre bouleklot i sanden intill en röd, liten boll

Besöka ett naturreservat

I Örebro finns hela 55 naturreservat. Packa med en god matsäck och ta dig ut till några (eller varför inte alla?) i sommar! Du kan läsa mer om naturreservat i Örebro på Örebro kommuns hemsida eller söka runt bland Örebros alla naturreservat på Naturkartan.

Bemästra en låghöjdsbana

Vill du inte klättra bland trädtopparna, kan du istället bemästra en låghöjdsbana! Du hittar låghöjdbanor i VOX-parken och i Brickeskogen.

Åka på slottssafari

I vårt fina län hittar du flera, vackra och praktfulla slott. Gör en utflykt för att besöka några (eller varför inte alla?) av dessa slott! Börja i centrala Örebro med ett besök på Örebro slott, och ta dig sedan vidare ut i länet. Varför inte styra turen mot Stjernsunds slott i Askersund eller ruinerna av Kägleholm slott i Väringen? Fler tips på vackra slott i Örebro län.

Stjernsunds slott sett från ovan.
Stjernsunds slott. Foto: Per-Åke Söderwall

Äta på White Guide-restaurang

Att bli omnämnd av White Guide är en ära. I Örebro län finns flera restauranger, barer, caféer och hotell som lyckats kvalat in på den välansedda listan över Sveriges allra bästa. Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga, varför inte besöka någon av dem i sommar? Läs mer om Örebros pärlor i White Guide. 

Cykla mountainbike

För den som vill åka mountainbike finns det gott om möjligheter i och runt Örebro! Du hittar en karta över regionens många leder hos Bergslagen Cycling. Behöver du hyra mountainbikes, så kan du kolla med Experitur eller Bergslagen Cycling.

Göra en kyrkturné

Kyrkor är ofta både pampiga och vilar på en lång historia. Gör en kyrkturné i sommar och besök några av länets kyrkor. Här listar vi några kyrkor du kan börja din turné med. Vissa kyrkor erbjuder dessutom guidade turer för den som vill veta ännu mer.

Olaus Petri kyrka i Örebro.
Olaus Petri kyrka, även kallas OP-kyrkan, i Örebro.

Möta ett spöke

Tanken på att spöken kan finnas kan vara skrämmande eller fascinerande - eller kanske både och. En bra plats att vara på om man vill träffa på ett spöke är såklart Örebro slott. Där finns flera vittnesmål om spöklika upplevelser. Sedan en tid tillbaka finns det dessutom ännu fler spöken på Örebro slott, nu har nämligen Spöket Laban och hela hans familj flyttat in!

Äta en lokalproducerad middag

I och runt Örebro finns många gårdsbutiker och producenter. Ta en runda bland dem och försöka få ihop till en helt lokalproducerad middag! Ett förslag på förrätt kan vara en bruschetta gjord på Karintorps tomater och på bröd från exempelvis Lokal eller Jeremiabageriet. Till efterrätt kanske någon av länets goda glassar kan passa?

Besöka en ö i Hjälmaren

Vi i Örebro är så lyckligt lottade som har så nära till en stor sjö med fina öar. Varför inte ta en tur till någon av Hjälmarens öar i höst? Två förslag är Vinön och Björkön. Till Vinön kan du åka den kostnadsfria färjan och till Björkön kan du åka under kommunens Björködagar.

Björkön

Äta med utsikt

Örebro län erbjuder många vackra utkiksplatser, varför inte kombinera den vackra utsikten med en god måltid? Du kan exempelvis äta lunch på Svampens topp, där du har utsikt över hela Örebro eller ta en glass på nyöppnade La Collina som ligger på toppen av Kvarntorpshögen.

Du kan också packa en matsäck och ge dig ut till en plats i länet som bjuder på en vacker utsikt, exempelvis någon av dessa platser som får oss att tappa hakan.

Rida Islandshäst

Att rida Islandshäst är både roligt och rofyllt. Några tips på ställen där du kan rida Islandshäst i Örebro län är:

Äta street food från en food truck

I Örebro kryllar det att food trucks! Här hittar du exempelvis Mike’s Food truck som lagar grymma hamburgare och Pinklish Food Truck som serverar både grön och god street food! Har du tur kan du dessutom lyckas hitta popup-foodtrucken som drivs Krogensomintefinns.

Bo borta fast hemma

Man måste inte alltid resa för att få uppleva lyxen av att bo på hotell, checka in på ett av Örebros hotell och unna dig en avkopplade minisemester i Örebro. Gör så lite som möjligt, njut så mycket som möjligt! Här hittar du en lista på hotell i centrala Örebro.

Besöka en skulpturpark

Runt Örebro finns flera skulpturparker som är väl värda ett besök. Några exempel på skulpturparken är:

Ett konstverk som liknar en kyrka med torn, tillverkad av ett halvtransparent material. Står på en gräsbeklädd mark och himlen bakom är blå.
Konstverk på Kvarntorpshögen i Kumla.

Ta en tur i vårt solsystem

Visste du att vårt solsystem går rakt igenom centrala Örebro? Hur konstigt det än låter så är det helt sant! Längst med Drottninggatan hittar du skalenliga modeller av alla planeter i vårt solsystem. De är även placerade med skalenligt avstånd från varandra. Varför inte ta en tur i vårt solsystem i sommar? Du hittar information om turen och kulor som motsvarar jordens storlek i Slottsbutiken på Örebro slott.

Äta frukost hela dagen

Man brukar ju säga att frukost är dagens viktigaste måltid, och då borde det ju vara superbra att äta frukost hela dagen! I Örebro hittar du flera restauranger och hotell som serverar frukost. Fröken BrogensSveas konditoriSture Cafét och Café Java är några caféer som serverar frukost. Är du sugen på hotellfrukost kan du bege dig till Elite Stora Hotellet eller Scandic Örebro. Fler heta frukosttips är de amerikanska pannkakorna hos Rosengrens skafferi samt Mocca Delis våfflor och acai bowl! Läs mer om var du hittar frukost och brunch i Örebro.

En tallrik med pannkakor, jordgubbar och jordgubbsglass.

Rita en bild på löpturen

Har du svårt att motivera dig till att dra på dig löpskorna och ge dig ut på en runda? Då har vi tipset för dig! En rolig grej som piggar upp träningen är att utmana sig själv att skapa en bild av din löprutt! Det enda du behöver är en app som kan visa dig vilken rutt du sprungit samt ett motiv att försöka skapa. Varför inte försöka springa så rutten visar en väderkvarn, en katt eller varför inte ett ord? Helt plötsligt blev det så mycket roligare att springa de där extra meterna!

Psst! Det finns appar som kan hjälpa dig med motiv och färdiga turer.

Testa mat från världens alla hörn

Det finns så mycket god mat runt om världen, och i Örebro hittar du många olika kök. Vill du testa indiska smaker så kan du göra ett besök på Chandani, vill du smaka på libanesisk mat, bege dig till Ksara och vill du testa armeniska smaker, ta dig då till Yerevan Mangan.

Baka en Örebrobakelse

Vi har ingen Örebrobakelse - ännu! Är det du som ser till att vi får en? Gör din egen tolkning av Örebro i en bakelse. Kanske det en räktårta som en hyllning till Hjälmaren, en bakelse med kexbotten för att symbolisera kexstaden Örebro eller varför inte en bakelse á la Cajsa Warg och ta av det man har hemma!

Bada kallbad

Kallbad är bitande kallt men uppfriskande skönt! Packa med något värmande och tjocka ytterkläder och åka till en badplats för ett uppiggande dopp. Här finns tips på badplatser i Örebro och vill du inspireras av en riktig veteran inom kallbad, kan du läsa om yogainstruktören Annika.

Närbild på Annika Harrsjö som vinterbadar med vit mössa och röd baddräkt.
Annika Harrsjö badar kallbad regelbundet.

Köra en hinderbana

Hur snabbt kan du ta dig igenom banan? För de mindre, finns en hinderbana hos Lustiga Landet i Vintrosa och en uppblåsbar hinderbana i Sörbybacken. Det finns även hinderbanor i Kumla och Hallsberg som passar utmärkt för den som vill träna sin styrka och kondition!

Grilla s'mores

S'mores består av en grillad marshmallow och en bit choklad mellan två kex och gör sig som allra bäst på en ljummen sommarkväll, helst vid en grillplats i skogen! Skulle ni vilja grilla s'mores, kan ni kolla in Naturkartan för att hitta grillplatser i länet. Se bara till att kolla upp så det inte råder eldningsförbud i länet när ni ger er ut, det gör ni på Länsstyrelsens hemsida.

Ha en Nobeldag

Inled din Nobeldag med ett besök på Alfred Nobel-museet i Karlskoga. Åk sedan vidare till Nobelvinnaren Verner von Heidenstams hem Övralid, som ligger en bit söder om Askersund, och lyssna till hans livshistoria. Avsluta dagen med en glass som serverats på Nobelfestens efterfest, nämligen Götlunda glass!

Paddla kajak

Upptäck nya vyer genom att paddla kajak! Kajaker finns bland annat att hyra i Hästhagen, hos Experitur och Vätternkajak vid Askersund, Ösjönäs i Tiveden och i Kayakomaten vid Hjälmarebaden. Vill du ha inspiration för vart du ska styra din kajak-tur, kan du läsa om när resebloggaren Resfredag paddlade kajak genom Örebro.

Två bullar och en grön kåsa som omfamnas av två händer.
Foto: Resfredag

Köpa färskt frukostbröd

Finns det något godare än alldeles färskt och nybakat bröd en varm sommarmorgon? Det är helt klart svårslaget! I Örebro finns många bagerier dit du kan gå för att införskaffa dig en riktigt god frukostfralla. Några tips är JeremiabagerietSveas bageri och konditori samt Bullvivan. Kika in här för fler tips på caféer och bagerier i Örebro.

Plocka blåbär

Under sensommaren fylls skogarna av de blåa, himmelskt goda bären! Ta med en korg och ge dig ut i länets skogar för att gå på blåbärsjakt. Vem vet, kanske har ni turen på er sida och även hittar lite av skogens guld – kantareller!

Ha en spadag

Ibland kan man behöva skämma bort sig själv, och vad passar då bättre än en spadag? Köp eller bland en egen ansiktsmask, skär upp några gurkskivor att ha för ögonen och fixa någon mat eller dryck som du tycker är riktigt, riktigt god! Varför inte sätta på din favoritserie eller en bra film också? Vips så har du en grym spadag!

Psst! Vill du komma bort en stund, kan du checka in på ett av länets många span. Några tips är relaxavdelningen på Elite Stora HotelletFärna Herrgård och Loka Brunn.

Frukost på hotell
Lyxa till det med hotellfrukost och spa! Bilden är från Elite Stora Hotellet.

Åka Hjälmaren runt

Runt Hjälmaren finns många mysiga och roliga utflyktsmål! Vad sägs om att börja rundturen med en glass i Götlunda, sedan ta sig vidare för ett besök på Stora Sundby slott utanför Eskilstuna, därefter ett dopp i Dimbobaden för att sedan avsluta dagen med en middag på Vinöns Värdshus? Vilken heldag!

Bemästra en pasta

Rigatoni, penne, fusilli och farafalle – kärt barn har många namn. Varför inte försöka bemästra ett pastarecept i sommar? Behöver du inspiration till vilket recept du ska välja, ta då och besök några av Örebros restauranger och beställ in en pasta som låter god och intressant! Några tips att starta med är frutti di mare-pastan på Paolos, den päron- och ostfyllda pastan på Cantina N3, spenat och ricotta-tortellinin på Mocca Deli och skaldjurspastan hos Al forno.

En röd blomma i suddig förgrund och en restaurang med guldbokstäver på fönstret i bakgrunden.

Fler höstiga tips i Örebro

Utsikter_Örebro-4

5 fina utsikter utanför Örebro

Skåle klint  Utsikten över de djupa skogarna från Skåle klint är magnifik! Toppen ligger nära 200 meter över havet och 100 meter över omgivningen. Det finns flera stigar upp, den längsta är ungefär…
Ett utebord med lila blommor och porslin.

Lantliga kaféer och utflykter i naturen

Hösten är här och strax utanför Örebro finns de vackraste upplevelserna. Här är våra tips på utflykter som både passar de fikasugna och de naturnyfikna!
Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

Vandra i Örebro

Planerar du att vandra i Örebro? Då har du många fina upplevelser framför dig! I och omkring Örebro finns många olika vandringsleder med varierande längd.
En vit tallrik med pasta och tomatsås i, med lite grönt på toppen.

Här finns Örebros pärlor i White Guide

I Örebro finns ett antal restauranger och kaféer med i det välrenommerade guidesystemet White Guide. De listar hotell, restauranger, barer och kaféer som de anser vara Sveriges allra bästa.
En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.

Selfieguide till Örebro

1. Kunglig selfie vid slottet En selfie med slottet i bakgrunden är en självklarhet i Örebro! För den bästa bilden finns olika alternativ. Trädäcket på Storgatan är en klassiker, här…
Äventyrsbadet Lost City från ovan.

Full fart på Gustavsviks äventyrsbad och resort

Den skakiga repbron tar dig över den rytande forsen på vägen upp mot bergets topp. Där tar den slut. Du tvekar. Enda vägen framåt är att kasta sig ner i…