SV
Svenska
Staden

Höstens bucket list i Örebro

Publicerad 2021-09-28 / Uppdaterad 2024-05-20
Äntligen höst! Här är en lista på 46 roliga, knasiga, härliga, äventyrliga och mysiga saker att göra i höst i Örebro. Hur många punkter listan prickar du av?

1. Åka på solnedgångssafari

Vackra höstkvällar med klar väder är som gjorda för att åka på solnedgångssafari! Packa bilen eller cykeln med mysig filt och några kuddar för att sedan ta sikte på fina utsiktsplatser och vida vyer. Hur många "solnedgångsspots" hinner du med på kvällens safari? Våra favoritställen för magiska solnedgångar är Rusakulan och Blänkabacken, men du kan även kolla på Naturkartan för fler fina platser att åka till.

2. Topptura i tre trappor

Trappa upp din träning tills du når toppen! Ja, i dubbel bemärkelse. När du är i Örebro kan du börja lite lätt med de 136 stegen i trappan uppför Vivallakullen. För nästa nivå passar den lite längre motionstrappan i Sörbybacken bra att träna flåset i. Därefter stundar de utmanande 427 trappstegen uppför Kvarntorpshögen i Kumla! Bonustips: Hälsotrappan i Rävåsens naturreservat i Karlskoga.

3. Sova under stjärnorna

Allt du behöver är liggunderlag, sovsäck eller en filt samt en dos upptäckarlust för att sova ute. Och gärna lite tur med vädret, förresten! Hitta en fin plats där det är tillåtet att övernatta och njut av att sova med himlen som tak. På Naturkartan finns tips på naturområden. Psst! Läs föreskrifterna för det område du ska till, så du vet vad som gäller.

Foto: Ove Lundqvist

4. Hitta ut och hitta rätt

Hitta ut i höst! Utforska Örebro och naturen runt omkring genom Hitta ut. Ta med Hitta ut-kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så får både hjärnan och benen jobba, samtidigt som du upptäcker nya platser. Vid varje checkpoint finns en bokstavskod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser.

5. Åka zipline

Känn adrenalinet pumpa när du susar fram bland trädtopparna. Ziplinen på Sörbybacken tar dig den 300 meter långa linfärden i en hastighet av hela 50 km/h. Inget att rekommendera för den höjdrädda, men en svindlande syn över Örebro utlovas.

Foto: Stefan Källström

6. Kora bästa burgaren

De senaste åren har Örebro fyllts av hyllade hamburgerrestauranger, men vilken är egentligen den allra bästa? Och vilken är den ultimata burgaren? Passa på att kora den godaste burgaren i höst! 

Tre hamburgare.

7. Testa skogsbad

Hösten brukar vara full av terminsstarter, kick offer på jobbet och vardagsmåsten, men ibland kommer stunderna då du kan ta det lite lugnare och varva ner. Fånga en sådan stund och testa att skogsbada - varför inte i trolska Tiveden? Studier om skogsbad pekar på allt från färre stresshormoner, sänkt blodtryck, stärkt immunförsvar, djupare andning och lugnare hjärtslag.

Lummig skogsparti med mossa, stenar, träd och stigar som skiftar i orange och gult solljus.

8. Gasa i gokart

Världsberömda Indycarföraren och Kumlafödda Marcus Ericsson blev upptäckt och startade sin karriär på en gokartbana i Örebro. Kanske är det din tur i höst? På med handskarna och hjälmen, nu kör vi! Du kan axla din inre racingförare hos Örebro motorstadio och Gelleråsen arena i Karlskoga.

Foto: Pixabay

9. Bli minigolfmästare

Värm upp din allra bästa golfsving och utmana en kompis. Hur många hole-in-ones kan du göra på en runda? I Örebro finns alltifrån traditionell minigolf till äventyrsgolf för dig som känner för något lite utmanande.

En äldre kvinna i ljusblå klänning spelar minigolf och ska precis putta bollen mot hålet.
Foto: Gustavsvik camping

10. Upptäck Örebro på hjul

Det är inte för inte som Örebro kallas för cykelstaden. Här finns nämligen gott om cykelmöjligheter för den som vill trampa sig fram genom staden och ut på landsbygden!

En man på cykel med Örebro slott i bakgrunden och en liggande hund i förgrunden.
Cykla i centrala Örebro och upptäck naturen.

11. Åk på kanotäventyr

Välj mellan att susa fram i de vildaste forsarna eller att långsamt glida över de lugnaste vatten. Örebros läge vid Hjälmaren och Svartån gör att möjligheterna till att paddla kanot är många och varierande! 

Två kanotister i en silverfärgad kanot-
Foto: Ove Lundqvist

12. Bjud med en kompis på pizzaturné

Tunn eller tjock botten? Med eller utan tomatsås? Mycket eller lite kant? Ja, det finns nog lika många åsikter kring pizzor som det finns människor på denna jord. Då är det tur att det finns så många olika pizzaställen att välja på! Gör en pizzaturné när du är i Örebro för att njuta av dina favoriter, hitta nya eller varför inte äta dig igenom hela menyn?

13. Springa Bergslagsleden hardcore

Gillar du att springa stig och vill ha det lite hardcore? Då har vi tipset för dig! Spring hela Bergslagsleden (etapper 1-17) i sträck. Då kammar du inte bara hem det ärofyllda Orange Bandet, utan får också massvis med fina naturvyer på köpet!

Två termosar, en grå och en orange. Två händer håller om den orangea termosen och häller upp kaffe i en blå kåsa.

14. Hitta ett hemligt hångelställe

Hitta ett hemligt hångelställe bland prasslande höstlöv och stäm träff med någon du riktigt gillar. Kanske blir det på en kulle med bländande utsikt, en oas i Stadsparken eller en mysig glänta i något naturreservat? Det spelar ju faktiskt mindre roll var du är - det viktigaste är vem du är med. <3

15. Besök gårdsbutiker

Runt om i Örebro län finns flera gårdsbutiker som säljer lokalproducerade godsaker. Du hittar allt ifrån mjöl och grönsaker till kombucha, praliner och kaffe. Varför inte ta en runda i flera gårdsbutiker och laga en helt lokalproducerad middag? En garanterad succé!

16. Gör en krumelurtur

Vem var Lydbjörn? Varför reste hans mor Tored en sten till hans minne? Den tusenåriga runskriftstenen Nastastenen väcker många frågor men ger få svar. Stenen är en fornlämning och står vid vägkanten i Nasta, ungefär 3 kilometer nordväst om Glanshammar utanför Örebro. Åk dit och kika på stenens krumelurer, kanske löser du gåtan om Lydbjörn och hans mamma...

Foto: Mats Grimfoot, Länsstyrelsen Örebro län

17. Paddla SUP

Är du inte rädd för att bli lite blöt så är Stand Up Padel något för dig! Ta dig ut på ett alldeles eget SUP-äventyr, utforska nya platser eller bara kom bort från trängsel och brus. När vattnet är uppvärmt sedan sommaren, gör det ju faktiskt inte så mycket om man trillar i...

18. Gå på kaffeprovning

Undersökningar har visat att svenskar dricker mer kaffe än vatten. Därför finns det ju en stor anledning till att att hitta det kaffe vi gillar allra allra mest! Ge dina smaklökar en resa och orientera dig i kaffedjungeln genom att boka en kaffeprovning. Du hittar det hos Cozo coffeeKaffemästaren och Oliv & Te.

Oskar Cedermalm på CozoCoffee i sitt kafferosteri.
Cozo Coffee

19. Upplev naturen från hästryggen

Mellan Nora och Örebro ligger Ramshyttans Hästgård. De erbjuder turridningar i Kilsbergens vackra natur, hur härligt låter inte det? Turerna passar för såväl nybörjaren som den erfarna.

Psst! Passa på att ta med badkläder och en picknickorg! Det finns nämligen goda möjligheter att stanna på vägen för en traditionell fika eller ett dopp i sjön! Läs mer om Ramshyttans Hästgård på Bergslagsledens hemsida eller kika in deras Facebook.

20. Lösa kluriga grottmysterier

I varje grotta ruvar hemligheter - som är mer eller mindre sanningsenliga. Oavsett om de är kryddade med en dos fantasi eller tagna rakt ur historieboken, är grottor spännande utflyktsmål. Runt om Örebro finns flera fina grottor som får fantasin att skena:

  • Skärmarbodabergen mellan Örebro och Nora
  • Ugglehöjden i Fasaskogen
  • Limstensgruvorna i Tryggeboda
En mossgrön stenvägg i ett före detta kalkbrott.
Limstensgruvorna

21. Bli skateproffs

Passa på att bli skateproffs när du semestrar i Örebro i höst! Eller i alla fall lära dig hålla balansen på brädan, det kan vara klurigt nog. En skateboard, hjälm, en plan yta och lite jävlar anamma är allt du behöver (och kanske ett par knäskydd i början). Åk till Örebro skatepark, där det finns flera street-ytor och bowls i olika storlekar. Testa också Brädcentralen, en 650 kvm stor skatehall på CV-området, de har allt du kan tänkas behöva för att så småningom bemästra brädan.

En ung kille skejtar på en ramp.

22. Lattja på Örebros lekplatser

I Örebro kommun finns 170 lekplatser, så det finns gott om valmöjligheter att testa när du är i Örebro med kidsen. Hagen temalek i Ladugårdsängen och Vivallakullens lekmiljöer är populära ställen som roar både barn och vuxna.

Stora Mellösa lekpark. Foto: Örebro kommun

23. Hitta Örebros bästa bulle

Var finns Örebros bästa bulle? Ge dig ut på bulljakt och sätt målet att hitta den godaste kanelbullen lagom till dess egen dag den 4 oktober. Om du behöver inspiration till var den kan gömma sig, har vi såklart tips på kaféer.

Närbild på en kardemummabulle med pärlsocker på.

24. Ta dig an en höghöjdsbana

Ta dig fram bland trädens toppar i någon av länets höghöjdsbanor! Gå på hängbroar, hoppa mellan träd och klättra på stockar som lutar och gungar. Banornas höjd varierar från allt mellan 1 till 17 meter över marken. Ingenting för den som är höjdrädd med andra ord! Du hittar höghöjdsbanor hos Sörbybacken i Örebro och Ösjönäs i Tiveden. Psst! Vill du inte klättra bland trädtopparna? Kolla då in punkt 49!

25. Bestig en fornborg

Varför bestiga berg när man kan bestiga en borg? I Örebro län finns hela 34 fornborgar! De fungerade som skydd för människorna i området när fiender hotade, men kan också ha varit symboler för makt eller heliga platser för att utöva kult. Oavsett vad de användes till förr, är de oftast fina platser att vandra till och njuta av utsikten från idag. Fyra tips på fornborgar i närheten av Örebro:

26. Konstspana i stan

Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller hur vi umgås, det har vi lärt oss sen pandemin. Gå på en konstrunda utomhus i stan och njut av målningar, skulpturer och installationer på Örebros gator och torg. 

27. Ornda ölprovning med lokal öl

Örebro är kanske mest känt för kex och champis, men visste du att det kryllar av riktigt bra, lokalproducerad öl i Örebro? Bland annat så har Närke Kulturbryggeris Stormaktsporter blivit utsedd till Sveriges bästa öl, och är dessutom med på en lista över världens 100 bästa öl. Köp hem ett par olika lokala öler och ordna en provning för kompisgänget. Vill du hellre gå på ölprovning på ett bryggeri, ordnar Blåbergen både provning och bryggning för förbokade grupper.

Fyra lokala ölflaskor och ett glas med öl i.

28. Spela discgolf

För den som hellre kastar en frisbee istället för att svinga golfklubba så finns discgolf. I och runt Örebro finns flera banor att spela på. Kanske ska du utmana någon på en discgolfturnering i höst? Sök upp lite tips på tekniker (som du såklart inte delar med dig av till din motståndare) och kör igång! Tips på banor i Örebro:

Ett ytterligare tips är att testa fotbollsgolf! Passar för både stora som små. Du hittar det bland annat hos Sörbybacken.

Skylt i Hästhagen

29. Bruncha och boula

Vem gillar inte boule och vem gillar inte brunch? Nej, tänkte väl det. Kombination av de två är den ultimata helgaktiviteten på hösten! Boulebar i Örebro har sin franskinspirerade "le brunch" på lördagar och söndagar, där du kan köpa till efterföljande boulespel.

Tre bouleklot i sanden intill en röd, liten boll

30. Lek loss i låghöjdsbanor

Vill du inte klättra bland trädtopparna, kan du istället bemästra en låghöjdsbana! Du hittar låghöjdbanor i VOX-parken och i Brickeskogen.

31. Åka på slottssafari

I vårt fina län hittar du flera, vackra och praktfulla slott. Gör en utflykt för att besöka några (eller varför inte alla?) av dessa slott! Börja i centrala Örebro med ett besök på Örebro slott, och ta dig sedan vidare ut i länet. Varför inte styra turen mot Stjernsunds slott i Askersund eller ruinerna av Kägleholm slott i Väringen?

Stjernsunds slott sett från ovan.
Stjernsunds slott. Foto: Per-Åke Söderwall

32. Äta på White Guide-restaurang

Att bli omnämnd av White Guide är en ära. I Örebro län finns flera restauranger, barer, caféer och hotell som lyckats kvala in på den välansedda listan över Sveriges allra bästa. Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga, varför inte besöka någon av dem i sommar? 

Restaurang Gro omnämns bland annat i White guide.

33. Cykla mountainbike

För den som vill åka mountainbike finns det gott om möjligheter i och runt Örebro! Du hittar en karta över regionens många leder hos Bergslagen Cycling. Behöver du hyra mountainbikes, så kan du kolla med Experitur eller Bergslagen Cycling.

Två personer cyklar MTB i skogen.
Foto: Carina Remröd

34. Göra en kyrkoturné

Kyrkor är ofta både pampiga och vilar på en lång historia. Gör en kyrkturné i sommar och besök några av länets kyrkor. Här listar vi några kyrkor du kan börja din turné med. Vissa kyrkor erbjuder dessutom guidade turer för den som vill veta ännu mer.

Olaus Petri kyrka i Örebro.
Olaus Petri kyrka, även kallas OP-kyrkan, i Örebro.

35. Hänga med spöken

Tanken på att spöken kan finnas kan vara skrämmande eller fascinerande - eller kanske både och. En bra plats att vara på om man vill träffa på ett spöke är såklart Örebro slott. Där finns flera vittnesmål om spöklika upplevelser. Sedan en tid tillbaka finns det dessutom ännu fler spöken på Örebro slott, nu har nämligen Spöket Laban och hela hans familj flyttat in! Ibland hejar han på slottets besökare, så kolla upp i förväg vilka dagar han är på slottet och spökar.

En blond flicka kramar en figur som är utklädd till spöke. De står framför en port till slottet med stora kolonner på vardera sida.

36. Luncha från en food truck

I Örebro hittar du exempelvis Mike’s Food truck som lagar grymma hamburgare och Pinklish Food Truck som serverar både grön och god street food! Har du tur kan du dessutom lyckas hitta popup-foodtrucken som drivs av Krogen som inte finns.

37. Besöka en skulpturpark

Runt Örebro finns flera skulpturparker som är väl värda ett besök. Några exempel på skulpturparken är:

Ett konstverk som liknar en kyrka med torn, tillverkad av ett halvtransparent material. Står på en gräsbeklädd mark och himlen bakom är blå.
Konstverk på Kvarntorpshögen i Kumla.

38. Äta frukost hela dagen

Man brukar ju säga att frukost är dagens viktigaste måltid, och då borde det ju vara superbra att äta frukost hela dagen! I Örebro hittar du flera restauranger och hotell som serverar frukost. Fröken BrogensSveas konditoriSture Cafét och Steffo´s är några caféer som serverar frukost. Är du sugen på hotellfrukost kan du bege dig till Elite Stora Hotellet eller Scandic Örebro. Ytterligare ett hett frukosttips är Mocca Delis våfflor och acai bowl! Läs mer om var du hittar frukost och brunch i Örebro.

En tallrik med pannkakor, jordgubbar och jordgubbsglass.

39. Testa mat från världens alla hörn

Det finns så mycket god mat runt om världen, och i Örebro hittar du många olika kök. Vill du testa indiska smaker så kan du göra ett besök på Chandani, vill du smaka på libanesisk mat, bege dig till Ksara och vill du testa armeniska smaker, ta dig då till Yerevan Mangan.

40. Bada höstbad

Visst man kan bada året om, även om det är bitande kallt. Packa med något värmande att dricka, tjocka ytterkläder och åk till en badplats för ett uppiggande dopp. Här finns tips på badplatser i Örebro och vill du inspireras av en riktig veteran inom kallbad, kan du läsa om yogainstruktören Annika som badar regelbundet vintertid.

Närbild på Annika Harrsjö som vinterbadar med vit mössa och röd baddräkt.
Annika Harrsjö badar kallbad regelbundet.

41. Springa hinderbanor

Hur snabbt kan du ta dig igenom banan? För de mindre, finns en hinderbana hos Lustiga Landet i Vintrosa och en uppblåsbar hinderbana i Sörbybacken. Det finns även hinderbanor i Kumla och Hallsberg som passar utmärkt för den som vill träna sin styrka och kondition!

Lustiga landet

42. Grilla s'mores

S'mores består av en grillad marshmallow och en bit choklad mellan två kex och gör sig som allra bäst på en vacker höstkväll, helst vid en grillplats i skogen. Kolla in Naturkartan för att hitta grillplatser i länet. Se bara till att kolla upp så det inte råder eldningsförbud i länet när ni ger er ut.

43. Hylla Nobel med en heldag

Inled din Nobeldag med ett besök på Alfred Nobel-museet i Karlskoga. Åk sedan vidare till Nobelvinnaren Verner von Heidenstams hem Övralid, som ligger en bit söder om Askersund, och lyssna till hans livshistoria. Avsluta dagen med en glass som serverats på Nobelfestens efterfest, nämligen Götlunda glass!

Björkborn i Karlskoga
Alfred Nobel-museet i Karlskoga

44. Paddla kajak på Sveriges fjärde största sjö

Upptäck nya vyer genom att paddla kajak! Kajaker finns bland annat att hos Experitur, Hjälmaren kajak i Katrinelund och i Kayakomaten vid Hjälmarebaden. Vill du ha inspiration för vart du ska styra din kajak-tur, kan du läsa om när resebloggaren Resfredag paddlade kajak genom Örebro.

45. Checka in på hotell för spadag

Ibland kan man behöva skämma bort sig själv, och vad passar då bättre än en spadag? Checka in på ett hotell som har spa, t.ex. Elite Stora Hotellet i Örebro eller Färna Herrgård samt Loka Brunn som båda ligger ungefär en timmes biltur från Örebro.

Frukost på hotell
Lyxa till det med hotellfrukost och spa! Bild från Elite Stora Hotellet.

46. Frossa i äkta italiensk pasta

Rigatoni, penne, fusilli och farafalle – kärt barn har många namn. Örebro är inte Italien, men tack vare många bra italienska restauranger i stan är vågar vi påstå att vi är nära. Besök några av Örebros restauranger och beställ in en pastarätt, så är du snart på italienska marker. Några tips att starta med är frutti di mare-pastan på Paolos, den päron- och ostfyllda pastan på Cantina N3, spenat och ricotta-tortellinin på Mocca Deli och skaldjurspastan hos Al forno.

En röd blomma i suddig förgrund och en restaurang med guldbokstäver på fönstret i bakgrunden.

Fler höstiga tips i Örebro

6 fina utsikter utanför Örebro

På jakt efter fina utsikter i naturen i Örebro? Här är tipsen för dig som gillar vackra vyer och storslagna scener i naturen!
Ett utebord med lila blommor och porslin.

3 tips på lantliga kaféer och utflykter i naturen

Strax utanför Örebro finns de vackraste upplevelserna. Här är våra tips på utflykter som både passar de fikasugna och de naturnyfikna!
Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

Vandra i Örebro

Planerar du att vandra i Örebro? Då har du många fina upplevelser framför dig! Här kommer tio tips på vandringsleder med varierande längd.
En vit tallrik med pasta och tomatsås i, med lite grönt på toppen.

Här finns Örebros pärlor i White Guide

I Örebro finns ett antal restauranger och kaféer med i det välrenommerade guidesystemet White Guide. De listar hotell, restauranger, barer och kaféer som de anser vara Sveriges allra bästa.
En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.

Selfieguide till Örebro

Örebro är fullt av fina vinklar och vrår som förtjänar att förevigas och publiceras. Här är några tips på selfieställen i Örebro.
Äventyrsbadet Lost City från ovan.

Full fart på Gustavsviks äventyrsbad och resort

Den skakiga repbron tar dig över den rytande forsen på vägen upp mot bergets topp. Där tar den slut. Du tvekar. Enda vägen framåt är att kasta sig ner i…